In Libië hebben troepen van bevelhebber Khalifa Haftar de haven van Tripoli aangevallen. Daarbij vielen drie doden. De regering in Tripoli heeft daarop haar deelname aan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren opgeschort. 

De troepen van bevelhebber Khalifa Haftar – gelieerd aan de Oost-Libische regering in Tobroek – beschoten dinsdag de haven van Tripoli. Volgens hen was een Turks schip dat wapens leverde het doelwit van de aanval. Later werd bericht dat een wapendepot werd geraakt. Volgens de regering in Tripoli kwamen drie burgers om bij de aanval.

Staakt-het-vuren op de helling na aanval haven Tripoli

De regering in Tripoli verklaarde na de aanval dat zij haar deelname aan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren opschortte. “Onderhandelingen betekenen niets zonder een permanent staakt-het-vuren dat de terugkeer van de ontheemden en de veiligheid van de hoofdstad en de andere steden garandeert”, klinkt het.

Libië heeft twee rivaliserende regeringen. De regering in Tripoli krijgt steun van de Verenigde Naties, een groot deel van het Westen, Turkije en Qatar. De regering in Tobroek, gelieerd aan Haftar, wordt gesteund door Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Jordanië. 

Turkije dreef de militaire steun aan de regering in Tripoli de laatste maanden op. Ankara heeft sinds januari verschillende schepen met wapens naar Libië gestuurd. Turkije stuurde zelfs Syrische milities naar Libië om Tripoli te verdedigen.