Schrijfster Kristien Hemmerechts waarschuwt via sociale media voor een nieuwe vorm van oplichting door asielzoekers. Ze vragen of je een treinticket wil kopen voor hen en gaan dat ticket vervolgens omruilen voor cash geld. Hemmerechts werd op die manier zelf opgelicht, maar heeft toch geen spijt dat ze het treinticket kocht voor de asielzoeker. 

“Gisteren heb ik voor iemand met een sterk verhaal (asielzoeker, drie keer afgewezen, geen papieren, geen onderdak) in Antwerpen-Berchem een ticket gekocht naar Parijs (want daar had hij vrienden, Parijs was de plek waar hij moest zijn om zijn leven weer op de rails te krijgen, hij bracht dit heel overtuigend)”, zo begint Hemmerechts haar verhaal. 

Hemmerechts opgelicht maar toch geen spijt

Bij het kopen van dat Thalysticket moest een e-mailadres opgegeven worden. “Dat werd het mijne dus”, aldus Hemmerechts. Even later kreeg ze een mail van de NMBS dat iemand een treinticket wilde omruilen voor cash geld. “Deze man had in Antwerpen-Centraal het ticket proberen in te ruilen voor geld, maar kon geen ID-bewijs voorleggen en kreeg het geld niet”, klinkt het. 

Toch heeft Hemmerechts naar eigen zeggen geen spijt dat ze het ticket kocht voor de asielzoeker. “Uiteindelijk maakt het misschien niet zoveel uit of ik het geld gaf voor een ticket of voor iets anders”, klinkt het. “Je bent geneigd om het te doen omdat je denkt: het is voor een ticket en niet voor drugs of alcohol. Maar het kan dus worden ingeruild. En misschien wordt het geld vervolgens voor medicijnen of voedsel gebruikt, wie zal het zeggen…”