Annegret Kramp-Karrenbauer gaat aftreden als partijleidster van de christendemocratische CDU. Ze zal ook geen kandidaat zijn om bondskanselier Angela Merkel op te volgen. Dat melden Duitse media. De aankondiging volgt op de heisa rond de deelstaat Thüringen, waar een liberale minister-president werd verkozen met de steun van de FDP en rechtsnationalistische AfD. 

Annegret Kramp-Karrenbauer volgde de Duitse bondskanselier Angela Merkel in december 2018 op als voorzitster van de christendemocratische CDU. Ze werd gezien als protegé van Merkel en was haar favoriet om haar uiteindelijk op te volgen als bondskanselier. Vandaag kondigde aan dat ze plan is om af te treden als voorzitster van haar partij. Ze zou wel nog van plan zijn om aan te blijven als minister van Defensie.

Thüringen

De aankondiging volgt enkele dagen op de rel die ontstond rond de deelstaat Thüringen. De regionale afdeling van de CDU stemde samen met de rechtsnationalistische AfD om een liberaal tot minister-president van de deelstaat te maken. Er kwam na de gebeurtenissen in Thüringen veel kritiek op Kramp-Karrenbauer. De CDU-leidster riep de regionale afdeling in Thüringen op om het deelstaatsparlement te ontbinden, maar de CDU-tak in Thüringen negeerde die oproep. 

Kramp-Karrenbauer zei maandag op haar persconferentie dat er een onduidelijke relatie was tussen delen van de CDU enerzijds en de AfD en het radicaal-linkse Die Linke anderzijds. Kramp-Karrenbauer zegt principieel tegen samenwerking met beide partijen te zijn.