Na een voorzet door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), reageert de regering-Jambon collectief kritisch ten aanzien van de Green Deal van de Europese Commissie. De hoofdreden? Vlaanderen komt er financieel bekaaid af. “Ik kan alleen besluiten dat uw voorstel Vlaanderen financieel zou benadelen en geen rekening houdt met de grote investeringen die we al gemaakt hebben om onze economie te transformeren en onze uitstoot te verlagen”, citeert De Morgen uit de brief van de minister-president Jambon aan Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen.

Klimaat, en meer precies de strijd tegen de klimaatopwarming, is een van de prioriteiten van de nieuwe Europese Commissie van Ursula Von der Leyen. Het ‘probleem’? Niet ieder land krijgt het warm van de groene plannen van de Commissie. Zo drong bijvoorbeeld Polen aan op stevige (financiële) compensaties. Die kwamen er via het ‘Rechtvaardig Transitiefonds’, waarmee regio’s worden geholpen met de overgang naar een duurzame economie. In totaal stelt de Commissie via het fonds zo’n 7,5 miljard euro ter beschikking. Polen kan rekenen op zo’n twee miljard euro. België daarentegen moet, zo raakte eerder bekend, tevreden zijn met zo’n 68 miljoen euro. Van die 68 miljoen euro komt het overgrote merendeel in Wallonië – en meer precies Henegouwen – terecht. Nochtans is Vlaanderen een van de grootste nettobetalers aan de Europese Unie.

Jambon: “Was nogal verrast door het voorstel”

Deze slechte behandeling van Vlaanderen noopte Demir eerder al tot een reactie. “Als de Europese Commissie haar voorstellen niet bijstuurt, wordt de Green Deal voor Vlaanderen een Mean Deal”, klonk het nog begin deze maand. Vandaag bericht De Morgen dat de Vlaamse regering collectief, via een brief van Jambon aan Von der Leyen, kritisch reageert op de verdeling van de middelen.

Hoewel Jambon, via zijn woordvoerder, stelt dat de regering achter de Green Deal staat, heeft Vlaanderen “een aantal bezorgdheden over de uitwerking”. “Die bezorgdheden willen we ruim op voorhand kenbaar maken bij Europa”, stelt de woordvoerder van Jambon tegenover De Morgen. De concrete bezorgdheid van de minister-president? De verdeling van de financiële middelen. “Ik kan alleen besluiten dat uw voorstel Vlaanderen financieel zou benadelen en geen rekening houdt met de grote investeringen die we al gemaakt hebben om onze economie te transformeren en onze uitstoot te verlagen”, citeert De Morgen uit de brief van Jambon aan Von der Leyen.

Dat België maar (minimum) 68 miljoen euro krijgt – terwijl Finland bijvoorbeeld op 165 miljoen en Polen op 2 miljard kan rekenen – kan Jambon niet smaken. Dat de Europese Unie bovendien suggereert om die middelen te investeren in Wallonië, maakt het niet minder verteerbaar. “Ik moet toegeven dat ik nogal verrast was toen ik een nadere blik wierp op het voorstel voor het Fonds voor Rechtvaardige Transitie”, aldus Jambon.

Een assertiever Vlaanderen?

Centenkwesties zijn inherent gevoelige materie op het niveau van de Europese Unie, waar de 27 lidstaten stevig over kunnen bakkeleien. Normaal vinden deze discussies ook plaats tussen de lidstaten en staan de regio’s over het algemeen buiten spel. Dat Vlaanderen nu toch zijn eigen stem laat horen, toont aan dat de Vlaamse regering niet al te veel vertrouwen heeft in de federale diensten en assertiever – ook op Europees niveau – haar belangen hoopt te behartigen.

Lees meer:

Demir kritisch voor energietransitiefonds van de EU