De liberaal Thomas Kemmerich (FDP), zopas verkozen tot minister-president van de Oost-Duitse deelstaat Thüringen, legt zijn ambt na 24 uur alweer neer. Dat schrijft Bild. De verkiezing zette Duitsland op stelten omdat Kemmerich met de steun van de rechtsnationalistische AfD verkozen werd.

“Het ontslag was onvermijdelijk. Niemand heeft ons gedwongen. We analyseerden de gebeurtenissen en de reacties in het deelstaatsparlement, in de media en de sociale media”, zei Thomas Kemmerich (FDP), ex-kersvers minister-president van Thüringen. “De AfD heeft geprobeerd de democratie te beschadigen met een verraderlijke truc. Er was geen samenwerking met de AfD, die is er niet en zal er ook niet komen.”

Heisa omwille van AfD-steun

De Thüringer FDP wil een motie indienen om het deelstaatparlement te ontbinden, met het oog op een nieuw verkiezing. Kemmerich blijft aan tot een opvolger wordt verkozen.

De Duitse politiek stond in rep en roer nadat de vrijwel onbekende liberaal Kemmerich verrassend verkozen werd tot minister-president van de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. Kemmerich geraakte verkozen dankzij de steun van de christendemocratische CDU en – in een verrassende plotwending – de rechtsnationalistische AfD. Bijgevolg moest de zittende radicaal-linkse president Bodo Ramelow (Die Linke) aftreden.