Het gemeentebestuur van Kalmthout heeft besloten juridische stappen te ondernemen tegen de komst van een nieuw asielzoekerscentrum. Dat meldt het Laatste Nieuws. Vanavond zal Vlaams Belang overigens ook betogen tegen de komst van het asielcentrum. 

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land alsmaar stijgen. Omdat alle asielzoekerscentra in ons land inmiddels volzitten, worden regelmatig nieuwe asielcentra geopend of heropend. Vorige week bleek dat er ook in de Kempense gemeente Kalmthout een nieuw asielcentrum zou komen. Het gemeentebestuur bleek daar niet van op de hoogte gebracht te zijn en reageerde kritisch.

Gemeentebestuur Kalmthout onderneemt stappen

Nu blijkt dat het gemeentebestuur ook effectief stappen zal ondernemen om de komst van het asielzoekerscentrum te voorkomen. “Onze mening blijft hetzelfde: het is een aftands gebouw, het is te klein, het is onveilig omdat de enige toegangsweg de drukke gewestweg en  er is nauwelijks buitenruimte en er is de impact op de omgeving”, aldus burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) aan HLN.

Bovendien zouden alle politieke partijen in Kalmthout het erover eens zijn dat de komst van een asielcentrum geen goed plan is. “Wij zijn niet de enigen die die mening zijn toegedaan. Alle partijen, van Vlaams Belang over N-VA, groen, Open Vld en sp.a, denken er hetzelfde over. Zelfs de mensen van Gastvrij Kalmthout hebben hun bedenkingen. Dat zegt genoeg over het draagvlak.”

Het gemeentebestuur zat inmiddels ook samen met Fedasil, dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. Zij lieten verstaan dat er hoe dan ook een asielcentrum zal komen in Kalmthout en dat er geen onderhandelingsmarge is daarover. 

Vanavond zal Vlaams Belang een betoging houden tegen de komst van het asielcentrum. Er worden ongeveer 1.000 betogers verwacht, waaronder enkele kopstukken van de partij.