Een agent van de speciale eenheden die bij een poging tot arrestatie van Salah Abdeslam zwaargewond raakte in een vuurgevecht, kreeg van de Belgische Justitie een veel te kleine uitkering. De Raad van State fluit Justitie nu terug. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Abdeslam was op het moment van de poging tot arrestatie ongeveer de meestgezochte terrorist ter wereld, omwille van zijn betrokkenheid bij de bloederige aanslagen in Parijs van november 2015. Hij was ook betrokken bij de terreuraanval in Brussel op 22 maart 2016. Op 15 maart hadden agenten hem echter bijna kunnen oppakken. De politie had een schuiladres ontdekt in Vorst en de Speciale Eenheden van de federale politie wilden Abdeslam arresteren. 

De terroristen waren voorbereid en zwaarbewapend. Er ontstond een vuurgevecht in regel. De agent in kwestie werd meermaals beschoten met een AK-47 en kwam zeer zwaar ten val. Hij liep daarbij ernstige rugletsels en een zware gehoorbeschadiging op. Een terrorist werd bij de actie doodgeschoten, maar Abdeslam kon ontkomen.

Justitie gierig

Waar normaal gezien erkenning, medailles en erelinten komen voor de moed en zelfopoffering door de agent, kwam er in België een juridische strijd en krenterigheid vanuit de overheid. “Hoe de betrokken agent wordt behandeld, tart elke verbeelding”, zegt zijn advocaat, Tom Bauwens, aan het Nieuwsblad. Tijdens het proces over deze schietpartij – volgens het parket een moordpoging op de agenten met een terroristisch motief – werden Abdeslam en zijn kompaan finaal veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan 300.000 euro aan de agent, onder meer omdat politie en ziekenfonds niet al zijn onkosten dekken. “Maar omdat de daders geen financiële middelen hebben, moesten we bij de Commissie voor ­Financiële Hulp aankloppen”, zegt zijn advocaat.

De commissie – die onder de FOD Justitie valt – oordeelde evenwel dat de agent slechts recht had op een schamele 37.500 euro. De agent en zijn raadsman hadden het maximumbedrag gevraagd dat de commissie uitkeert: 125.000 euro. “Wanneer een rechtbank de agent een schadevergoeding van 300.000 euro toekent, met welk recht oordeelt Justitie dan vervolgens dat hij met 37.500 euro ook wel schadeloos is gesteld?”, aldus de advocaat.

Daarom trokken ze naar de Raad van State, die de agent gelijk geeft en de beslissing van de commissie nu vernietigt. De bevoegde commissie moet nu met andere commissieleden een volledig nieuw oordeel vellen. Bauwens: “Ten tijde van deze schietpartij regende het felicitaties van ministers en andere politici over het puike werk van de speciale politie-eenheden. Dat de betrokken agenten vandaag aan hun lot worden overgelaten, zorgt bij hen voor een heel wrang gevoel.”

Lees ook:

Noodkreet Special Forces: verzekeringen zijn onbetaalbaar