Acteur Jussie Smollett wordt dan toch opnieuw vervolgd wegens het liegen tegen de politie over een verzonnen homofobe en racistische aanval tegen hemzelf. Achteraf bleek dat Smollett het hele gebeuren in scène had gezet. Aanvankelijk werd hij vervolgd, maar de aanklachten werden in maart 2019 om onduidelijke redenen ingetrokken.

In januari 2019 vertelde Jussie Smollett tegen de politie van Chicago dat hij ’s nachts werd aangevallen door twee gemaskerde mannen nadat hij terugkwam van een broodjeszaak. Volgens de acteur kreeg hij homofobe en racistische verwensingen naar het hoofd geslingerd, werd hij geslagen en werd hem een strop om de nek gehangen. Hij beweerde dat minstens een van de aanvallers blank was en zei dat hij in “MAGA-land” – een verwijzing naar de Trump-slogan ‘Make America Great Again’ – was.

Smollett zette haatmisdrijf in scène

Na grondig onderzoek stelde de politie vast dat de gemaskerde mannen Abel en Ola Osundairo waren, twee Nigeriaanse broers die Smollett trainden. Op bewakingsvideo’s was te zien hoe de broers het touw kochten dat om de nek van Smollett werd gehangen. De politie concludeerde dat Smollett het hele haatmisdrijf in scène had gezet met behulp van de twee broers. De acteur zou op die manier geprobeerd hebben publiciteit te winnen, nadat zijn carrière aan het slabakken was.

Smollett werd opgepakt en aangeklaagd voor wanordelijk gedrag, wegens het in scène zetten van de aanval en het liegen tegen de rechercheurs. De aanklacht werd in maart 2019 om onduidelijke redenen ingetrokken. Die beslissing leidde tot grote onvrede bij de lokale politie en toenmalig burgemeester Rahm Emanuel (Dem.).

Voldoende bewijs om te bepleiten dat aanklacht onterecht werd ingetrokken

In augustus 2019 werd speciaal aanklager Dan Webb aangesteld om te onderzoeken waarom de aanklachten tegen Smollett werden ingetrokken. Gisteren kondigde Webb aan dat hij Smollett verder zou vervolgen. De acteur kijkt nu aan tegen zes aanklachten van wanordelijk gedrag.

Smollett wordt belast met “het maken van vier afzonderlijke valse meldingen aan de politie van Chicago met betrekking tot zijn onjuiste beweringen dat hij het slachtoffer van een haatmisdaad was, wetend dat hij niet het slachtoffer van een misdaad was”.  Volgens Webb heeft hij voldoende bewijs om te bepleiten dat de aanklachten tegen Smollett destijds onterecht werden ingetrokken.

Racistische aanval tegen acteur in Chicago blijkt in scene gezet