Woensdag vond er een rechtszaak plaats in de correctionele rechtbank van Brussel. Een allochtone jongere pleegde als minderjarige een ganse reeks criminele feiten, waaronder een brutale overval op een hoogbejaarde vrouw. Dat brengt La Dernière Heure.

De jongere pleegde maar liefst 14 feiten als minderjarige. Maar omwille van de ernst van de feiten wordt hij als volwassene berecht. De meest opzienbarende misdaad was een gewelddadige overval op een alleenstaande 81-jarige vrouw in Schaarbeek.

81 jaar

Samen met enkele kompanen drong hij met geweld haar huis binnen, wierp haar op de grond en verkocht haar enkele rake klappen. Daarna bonden ze haar armen vast met binders die ze goed aanspanden. Terwijl ze hulpeloos op de grond lag, rukten ze een ketting om haar nek af. Ze namen ook de ringen en uurwerk die ze aanhad.

Tenslotte stalen ze haar gsm en bankkaart. Voor dat laatste moet de weerloze vrouw haar code geven, “of we slaan uw tanden uit.” Een kwartier later plunderen ze haar rekening vanuit een bankautomaat in de buurt. De vrouw is een maand buiten strijd. Ze heeft gekneusde ribben, pijnlijke armen en zit vol stress. Ze is te angstig om terug te keren naar haar eigen woning en leeft nu in een verpleeghuis.

Geen zin om te praten

De beschuldigde erkent 12 van de 14 ten laste gelegde criminele feiten, maar ontkent het geweld en het gebruik van de bankkaart. Nochtans heeft een bewakingscamera duidelijke beelden gemaakt van hoe hij geld uit de muur haalt die bewuste avond, in kleren die zeer herkenbaar zijn en duidelijk van hem. Toen de rechter hem vroeg of hij veel mensen sloeg, gaf hij aan “geen zin te hebben om daarover te praten.
De procureur eist 5 jaar cel. Uitspraak op 11 maart.