Op de ‘Emmerkesfuif’ in Aarschot is afgelopen vrijdagavond een jongeman slachtoffer geworden van zwaar zinloos geweld. Een groepje ‘jongeren uit Leuven’ was naar de fuif afgezakt om er ruzie te zoeken en te vechten. Dat meldt Het Laatste Nieuws

De organisatie van de fuif zou al voor aanvang van de fuif op de hoogte geweest zijn van het feit dat er ‘jongeren’ naar de fuif zouden komen om te vechten. “Van de politie hoorde ik dat ze zouden afzakken naar onze fuif”, vertelt organisator Stephane de Hond aan HLN.

‘Jongeren uit Leuven’ in Aarschot om te vechten

Ze beslisten daarom om de controles aan te scherpen, in samenwerking met de politie, maar dat mocht niet baten. “De politie was talrijk aanwezig en we hebben vlot samengewerkt. Blijkbaar ontsnapten toch enkele jongeren aan onze controles en dat betreuren we heel erg. Anderzijds is het ook niet gemakkelijk om mensen de toegang te ontzeggen”, aldus Stephane. 

Al snel zorgden de ‘jongeren’ inderdaad voor problemen. Zonder enige aanleiding werd een jongeman hard aangepakt. “Een bende omsingelde een jongen en gaf die rake klappen. Onze veiligheidsmensen kwamen meteen tussen. We konden het gevecht snel stilleggen, gaven het slachtoffers de eerste hulp en belden een ziekenwagen”, klinkt het.  

Het fenomeen van bendes ‘jongeren’, vaak allochtone jongeren, die vanuit Brussel of andere steden afzakken naar fuiven om er te vechten, komt alsmaar vaker voor. “De groepjes zakken af van Leuven en andere regio’s om hier amok te maken. De vraag is hoe je, aan de ingang, het onderscheid kan maken tussen jonge feestvierders en amokmakers? De mensen worden aan de ingang al gefouilleerd zodat ze niet binnenkomen met messen en andere wapens. Wat kan je nog meer doen?”