De Britse premier Boris Johnson (Con.) belooft een eind te maken aan vervroegde vrijlatingen van veroordeelde terroristen. Eergisteren stak een islamist twee mensen neer in Londen, luttele dagen nadat hij halverwege zijn gevangenisstraf werd vrijgelaten. 

De Britse premier Boris Johnson (Con.) beloofde aan dat de Britse regering fundamentele veranderingen inzake vervroegde vrijlatingen van veroordeelde terroristen zou aankondigen. “Ik denk dat het idee van automatische vervroegde vrijlating voor mensen die duidelijk een bedreiging voor het publiek blijven vormen, aan het einde van zijn nuttige leven is gekomen”, zei Johnson.

Deradicalisering veroordeelde terroristen kent weinig succes

“We denken dat het tijd is om actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat mensen – ongeacht de wet die we inbrengen – niet automatisch in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidstelling”, klinkt het. Volgens Johnson zijn er maar weinig gevallen waar veroordeelde islamisten met succes gederadicaliseerd werden. 

Zondag stak Sudesh Amman twee mensen neer op een drukke straat in Londen. Hij werd doodgeschoten door de politie. Amman werd in 2018 veroordeeld wegens het bezit van terroristische documenten en het verspreiden van terroristische publicaties. In het verleden had Amman de Islamitische Staat geprezen, online een publicatie van al-Qaeda gedeeld en zijn vriendin aangemoedigd om haar ouders te onthoofden. Hij werd luttele dagen voor de aanslag vrijgelaten, nadat hij de helft van zijn gevangenisstraf had uitgezeten.

De Britse regering heeft in het verleden al vaker strengere antiterreurregels beloofd, bijvoorbeeld toen een terrorist in november twee mensen doodstak in Londen. Ook toen ging het om iemand die vervroegd werd vrijgelaten.