Bewoners van de Iraanse stad Bandar Abbas hebben het lokale ziekenhuis in brand gestoken nadat geruchten de ronde deden dat er patiënten aanwezig waren met het coronavirus. Dat meldt al-Arabia.

De geruchten deden de ronde dat tien mensen uit de zwaar getroffen heilige stad Qom overgebracht waren naar Bandar Abbas. Het semi-officiële Fars nieuwsagentschap ontkende dit en noemde de geruchten ongegrond. De bevolking apprecieerde de ontkenning niet en stak het ziekenhuis in brand.

Het ziekenhuis heeft een speciale afdeling voor mensen die het coronavirus hebben opgelopen, maar officieel werd ontkend dat er al patiënten opgenomen zijn. Het Iraanse regime wordt door grote delen van de bevolking gewantrouwd en is niet van haar eerste leugen gebarsten. Dat illustreerde de leugen over het neergestorte Oekraïense vliegtuig van 8 januari. Het vliegtuig werd per ongeluk neergeschoten door het regime en dat probeerde zich in te dekken door te liegen. De leugen werd snel doorprikt en dat leidde tot grootschalige rellen.

Wantrouwen

Het wantrouwen lijkt nog toe te nemen, want alles wijst er op dat de gezondheidscrisis in Iran veel groter is dan het regime wil toegeven. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat er 34 mensen gestorven in in Iran door het virus, maar medewerkers van het gezondheidssysteem zouden aan de BBC hebben laten weten dat het er 6 keer meer zijn.

Er zouden minstens 210 mensen overleden zijn aan het virus. Vooral de hoofdstad Teheran zou zwaar getroffen zijn. Een vice-president, een onderminister en meerdere parlementairen hebben reeds positief getest op het virus. Een reporter bij de New York Times sprak van vermoedens tussen de 10.000 en 15.000 besmette mensen in het land.

Lees ook:

Iraanse Ayatollah: “Smeer uw anus in met olie tegen het coronavirus”