Het Iraans regime wist meteen dat het Oekraïense vliegtuig dat op 8 januari neerstortte, was neergeschoten door haar eigen leger. Verschillende westerse regeringen hadden al vlug aangegeven dat de oorzaak bij Iran te zoeken was, maar dat land ontkende de aantijgingen initieel. Pas enkele dagen later gaf ze toe dat het een eigen fout was. Zogezegd na een intern onderzoek. Nu blijkt dat het regime direct op de hoogte was. Dat brengt Reuters.

Volodymyr Zelensky maakte bekend dat Teheran direct wist dat het zelf verantwoordelijk was voor het neerhalen van het burgervliegtuig. Een opname werd zelfs afgespeeld op de nationale televisie van Oekraïne zondagavond. Er valt te horen hoe een piloot van een ander vliegtuig zegt dat hij “het licht van een raket” in de lucht kan zien, voordat een explosie plaatsvond en het getroffen vliegtuig neerging.

Tijdens het interview zei Zelensky op de Oekraïense televisie dat het bewees dat Iran vanaf het begin wist dat het vliegtuig was geraakt door een raket. “De piloot sprak zijn woorden trouwens uit in het Perzisch en in het Engels, alles is duidelijk”, aldus Zelensky.

Iran boos

Iran kan niet lachen met de bekendmaking van Oekraïne en zegt dat het vertrouwelijk bewijs was. Het land zou nu geen informatie meer willen delen met Oekraïne. In de opnames communiceert een piloot die werkt voor Aseman, een Iraanse luchtvaartmaatschappij die meldt aan de controletoren dat hij een raket ziet vliegen.

Is dit een actief gebied? Er is licht dat lijkt op een raket, is er iets?” De controletoren antwoordt aan de piloot dat er niets werd gerapporteerd. Daarna probeert de luchtverkeersleiding om contact op te nemen met het Oekraïense vliegtuig, maar zonder succes. Daarop geeft de Iraanse piloot aan dat er “een grote explosie is geweest“.

In een verklaring laat de getroffen Oekraïense luchtvaartmaatschappij weten dat dit “verder bewijst dat hun vliegtuig is neergehaald door een raket en dat ze geen enkele waarschuwing hebben gekregen.”