Een Iraanse geestelijke uit de heilige stad Qom heeft een alternatieve oplossing voor de gezondheidscrisis die ook in zijn land woedt. Ayatollah Tabrizian stelt voor om vlak voor het naar bed gaan een etherische olie aan te brengen op de anus. Westerse geneeskunde is volgens de religieuze man immers “onislamitisch“. Dat bracht Alaraby.

De man heeft een groot gevolg en 120.000 volgers kregen zijn bericht op Telegram binnen. In dat bericht pleit hij voor “traditionele islamitische geneeskunde” om Covid-19 te bestrijden. Tabrizian stelt 8 methodes voor, waaronder heel veel bruine suiker eten, kruiden verbranden en snuifpoeder inhaleren. De laatst methode springt het meest in het oog. Daar raadt hij aan om met behulp van wat katoen etherische oliën aan te brengen op de anus.

De oliën hebben volgens de ayatollah een magische werking. Ze zouden het leven kunnen verlengen, de hersenmassa doen toenemen en zaken zoals het Down-Syndroom tegengaan. Hij haalt een 12e eeuwse Perzische geleerde aan die de remedie beschreef “als een effectieve behandeling voor rhinitis (neusaandoeningen) en keelslijm. Indien Allah het wil.” De geestelijke riep dan ook op om de oliën meer te onderzoeken en gelooft dat het werkelijk potentieel ervan ongekend blijft.

Tabrizian kwam een tijdje terug al in de Iraanse media toen hij een medisch boek verbrandde als stellingname tegen westerse geneeskunde. Toen zei hij ook al dat “islamitische geneeskunde dergelijke boeken irrelevant had gemaakt”. Hij kreeg daardoor felle kritiek van de overheid, andere clerici en gezondheidsexperten over zich heen, die hem unaniem veroordeelden. 

Religie versus wetenschap

Toch blijft religie verder een gevaarlijke rol spelen in het verhaal. Qom is een heilige stad die jaarlijks miljoenen pelgrims aantrekt en ook veel studenten uit binnen- en buitenland. Tot op heden blijven de religieuze sites er open, al roept men de bevolking wel op om verstandig te zijn en de sites niet meer te bezoeken. Het is een gevaarlijk risicogebied voor de verdere verspreiding van het virus. De beheerder van het schrijn van Hazrat Masumeh liet alvast weten dat het niet zal sluiten omdat het heilige schrijn net een plaats is van herstel en genezing.

Iran lijkt nu al zwaar getroffen door het virus en kent de meeste overlijdens buiten China. Bovendien groeit het aantal besmettingen er ook zienderogen. President Hassan Rouhani gaf aan niet van plan te zijn steden of dorpen in quarantaine onder te brengen. 

In Teheran zijn er wel maatregelen van kracht. Zo mogen shisha waterpijpen niet meer gebruikt worden omdat die doorgegeven worden en zo de ziekte kunnen overdragen. Ook scholen, universiteiten en sportwedstrijden in getroffen gebieden blijven dicht of zijn geannuleerd. Het vrijdagsgebed gaat er ook niet door.

Lees ook:

Iraanse onderminister van Volksgezondheid heeft coronavirus