De Belgische staat moet inmiddels meer dan een miljoen euro aan dwangsommen betalen aan families van Syriëstrijders. “De Kalifaatdwangsomteller bereikte dit weekend de symbolische grens van 1 MILJOEN EURO, 1.050.000€ om exact te zijn”, aldus N-VA-Kamerlid Theo Francken op zijn blog

Op 11 december besliste een kortgedingrechter dat de Belgische staat verplicht bijstand moet verlenen om de terugkeer van tien IS-kinderen te faciliteren. Per dag dat dat niet gebeurde, vanaf 27 januari, moet België een dwangsom van 5.000 euro betalen per kind aan de IS-families. Iedere dag 50.000 euro in totaal dus, wat al snel hoog oploopt. 

Miljoen

Inmiddels staat de teller op maar liefst 1.050.000 euro dat de Belgische staat aan dwangsommen moet betalen aan de families van Syriëstrijders. Dat stelt Theo Francken op zijn blog Theo Tuurt. “De Kalifaatdwangsomteller bereikte dit weekend de symbolische grens van 1 MILJOEN EURO, 1.050.000€ om exact te zijn”, zo begint Francken zijn relaas. 

Opvallend: de huidige restregering besliste niet in beroep te gaan tegen het vonnis en de dwangsommen. “De restregering Wilmès ging initieel niet in beroep want ze ging dat varkentje wel even wassen, maar zit nu natuurlijk ferm met de handen in het haar. Amateurisme ten top”, aldus Francken. 

Wat de jihadfamilies met die aanzienlijke som geld gaan doen, is niet duidelijk. Aanvankelijk zei hun advocaat Abderrahim Lahlali, tot voor kort CD&V-fractieleider in Ronse, dat de families dat geld zouden storten aan terreurslachtoffers. Maar dat klopt niet, stelt Francken: “De advocaat van deze jihadi’s Abderrahim Lahlali maakt het mooie weer in de media met onder meer de ronkende verklaring dat dit dwangsomgeld naar de slachtoffers van de terreuraanslagen doorgestort zou worden, maar dat klopt niet want die ouders weigeren dat.”

“Intussen zijn de échte slachtoffers, de overlevenden en nabestaanden van de jihadterreuraanslagen van 22 maart, 4 jaar (!) later nog steeds niet allemaal vergoed en gaat het (show)assisenproces na 4 jaar van start. Geschatte kostprijs: 20 miljoen euro. En dan hebben we het nog niet over mogelijke procedurefouten. En de Vlaming, die schudt het hoofd en werkt voort. Hoe lang nog?”, besluit Francken.