Donald Trump is op staatsbezoek in India. Het bezoek staat in het licht van de toenadering tussen de twee grootste democratieën op aarde, die elk een nationalistische agenda uitvoeren die bijzonder succesvol is. Ze werken aan “een ongelofelijke trade deal” en India zal ook Amerikaanse wapens kopen. Er was bijzonder veel volk op de ‘Namaste Trump rally’. Dat meldt Reuters.

Zowel Trump en Modi hebben de nationalistische wind in de zeilen. Ze hebben beiden economische cijfers waar anderen alleen maar van kunnen dromen en zijn razend populair bij de achterban. Maandag ontving Modi Trump in een bijeenkomst waar meer dan 100.000 mensen aanwezig waren. Een ongeziene mensenmassa. 

Samen tegen China

Het bezoek kan gezien worden als een vorm van tegenwicht tegen de Chinese dominantie in de regio. Trump is er populair en zijn land drijft al een tijdje weg van voormalig bondgenoot Pakistan, dat al lang onbetrouwbaar blijkt.

Terwijl we verder bouwen aan onze militaire samenwerking, wil de VS er ook voor zorgen dat India het beste en meest gevreesde militair materiaal op de planeet ter beschikking heeft,” zo zei Trump aan het enthousiaste publiek. Hierbij bedoelde hij de overeenkomst ter waarde van 3 miljard dollar die dinsdag ondertekend zal worden. Daarbij worden militaire helikopters verkocht aan India en zal de VS de belangrijkste partner worden inzake defensie voor India. Een land dat historisch gezien dichter bij de Sovjet Unie stond. 

Trump had niets dan lovende woorden over het land en zijn leider. Hij noemde de opkomst van India als een stabiele en welvarende democratie een van de meest opmerkelijke prestaties van de eeuw. “Jullie hebben het gedaan als een tolerant land, jullie hebben het gedaan als een geweldig en vrij land.

Religie

Er zal tussen beide wereldleiders ook gesproken worden over religieuze vrijheid. In India woedt er momenteel een verhit debat hierover, omwille van de Citizenship Amendment Bill. Dankzij die wet wordt de Indische nationaliteit toegekend aan leden van religieuze minderheden die in de islamitische buurlanden Pakistan, Bangladesh en Afghanistan vervolgd worden. Critici noemden die wet ‘discriminerend’, omdat er onderscheid werd gemaakt op basis van religie, en ze beweren ook dat deze wet ‘anti-islamitisch’ zou zijn. Het zou de seculiere aard van het land aantasten. Toen Trump in zijn toespraak zei dat beide landen vastberaden zijn in de strijd tegen radicaal islamitisch terrorisme brak er een overdonderend applaus uit. 

Opvallend is dat de handelsovereenkomst er nog niet is. Er bestaan nog steeds meningsverschillen over landbouw , medische toestellen, digitale handel en tarieven. Trump noemde Modi een “harde onderhandelaar”. “We zullen een grote handelsdeal maken, bij de grootste ooit,” zei Trump in zijn typische stijl. Analisten zien het minder rooskleurig en verwachten maar minimale akkoorden.

Warme banden

Er is erg veel wat we delen, zoals waarden en idealen, kansen en uitdagingen, hoop en aspiraties,” zei Modi op de bijeenkomst. Vorig jaar was Modi te gast in Texas, de ‘Howdy Modi’ bijeenkomst in Houston, daar was 50.000 man aanwezig, voornamelijk Indische Amerikanen. Trump en zijn entourage bezochten ook de Taj Mahal. Onderweg werden ze toegejuicht door een grote menigte.

Donald Trump Jr. reageerde op de positieve ontvangst met een ludiek filmpje