In Jemen hebben de sjiitische Houthi’s naar eigen zeggen een Saoedische Panavia Tornado-straaljager neergehaald

Volgens Houthi-woordvoerder Yahya Saria zouden de Houthi’s een Tornado-straaljager, toebehorend aan “vijandige strijdkrachten”, hebben neergehaald boven al-Jawf. Volgens Saria werd het vliegtuig neergehaald met een “gesofisticeerde luchtdoelraket”. De bewering werd vooralsnog niet ontkend noch bevestigd door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in Jemen. 

Iran en Saoedi-Arabië

In januari vielen de Houthi’s een moskee in een militair kamp in centraal-Jemen aan met drones en “drie raketten”. Op dat moment vond het avondgebed plaats, waardoor de moskee overvol zat. Bij de aanval kwamen minstens 100 soldaten van de Jemenitische regering om. 

Sinds de sjiitische Houthi’s in 2014 de Jemenitische hoofdstad Sana’a innamen, moeide Saoedi-Arabië zich in het conflict aan de zijde van de regering. De Houthi’s worden gesteund door Iran, iets wat zowel Teheran als de Houthi’s ontkennen.

Sinds Saoedi-Arabië zich in het conflict begon te moeien zijn er tienduizenden doden gevallen. Nog eens miljoenen mensen zijn ontheemd. Jemen balanceert voortdurend op de rand van een hongersnood. Volgens de Verenigde Naties gaat het om de ergste humanitaire crisis ter wereld.