De Franstalige socialisten willen de taxshift van de toenmalige Zweedse regering herzien, dit in het kader van de vandaag gepubliceerde desastreuze begrotingscijfers van de federale restregering. Zo wil de PS een audit over het paradepaardje van Open Vld en N-VA. “We zouden ook eens alle publieke uitgaven kunnen doorlichten. We denken bijvoorbeeld aan de subsidies die de PS uitdeelt aan Brusselse organisaties“, reageert MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

De PS ontbond vandaag opnieuw haar duivels tegen de federale taxshift, waarbij iedereen het moest ontgelden. “De taxshift is nooit gefinancierd geweest, klinkt het bij de Franstalige socialisten. Slechts 4,5 miljard was gedekt terwijl de beweging meer dan 9 miljard euro kostte. “De terugverdieneffecten zijn door de vorige regering zwaar overschat”, verklaarden de socialisten onder meer

Zweedse partijen ‘not amused’

De taxshift was een initiatief van de voormalige regering-Michel en kwam er vooral onder invloed van N-VA en Open Vld, twee partijen die resoluut van mening zijn dat de belastingdruk fors omlaag moet. Kritiek op de taxshift, of deze zelfs herbekijken, is dan ook niet populair bij de Vlaams-nationalisten.

“De verlaging van de lasten op arbeid heeft de laagste lonen gevoelig meer koopkracht bezorgd en bijgedragen aan een forse jobcreatie de voorbije jaren. Daarvoor is geen audit nodig. Het budgettair tekort is geen probleem van te weinig inkomsten, maar van een te lage werkzaamheidsgraad”, klinkt het volgens VRT NWS bij de N-VA.

Bij de MR kan men de kritiek van de PS evenmin smaken. Flamboyant MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez omschrijft de analyse van de linkse partij als “volledig fout”. “We zouden ook eens alle publieke uitgaven kunnen doorlichten. We denken bijvoorbeeld aan de subsidies die de PS uitdeelt aan Brusselse organisaties. Of dat men het gewicht van hun kabinetten eens bekijkt of een analyse maakt van allerlei instanties die de PS beheert in Wallonië en Brussel”, reageert Bouchez snedig volgens VRT NWS.

Zelfs de christendemocraten, die in het verleden veel kritiek hadden op de wijze waarop de taxshift werd gefinancierd (of net het gebrek aan financiering), verdedigen de maatregel van de regering-Michel. “De maatregelen waren sociaal rechtvaardig en ondernemingsvriendelijk”, aldus CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten.

Lees meer:

PS legt herziening van Tax Shift op tafel