Harvey Weinstein, progressieve producent van onder meer Pulp FictionShakespeare in LoveGangs of New York en vele andere films, is in New York door een jury schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting. De voormalige filmproducer staat terecht voor de verkrachting van twee vrouwen. Er hangt een straf tussen de 5 en 25 jaar boven zijn hoofd. Dat meldt Fox News.

De progressieve filmmaker ontsnapt hiermee aan de zwaarste straf. De 67-jarige Weinstein riskeerde immers levenslang omwille van de beschuldiging dat hij een serieverkrachter is en dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan verkrachting met voorbedachten rade, met gebruikmaking van extreem geweld. De rechter beval wel zijn onmiddellijke aanhouding. Volgens de jury is Weinstein schuldig aan het dwingen van actrice Jessica Mann en producer Miriam Haley tot seks, waarbij de vrouwen in kwestie niet mee instemden.

Veel getuigenissen

Tijdens het proces kwamen krachtige getuigenissen naar boven van vrouwen die vertelden over verkrachtingen, gedwongen orale seks, betasting, masturbatie, oneerbare voorstellen en dies meer. Als excuus voor de befaamde ‘casting couch’ zou hij gezegd hebben dat het “eigen is aan Hollywood“. Dat laatste zou volgens ingewijden geen complete leugen zijn. Het verdict kwam er na 5 dagen beraad. Op 11 maart weten we welke straf hij precies zal krijgen.

De baas van het Openbaar Ministerie in New York, Cyrus Vance jr., sprak in een reactie van een belangrijke dag en een belangrijke uitspraak. Hij zei te hopen dat slachtoffers van verkrachting nu zien dat ze binnen het recht worden geloofd. “Wij zullen ons nooit kunnen verplaatsen in wat zij hebben meegemaakt, maar ik hoop dat ze nu naar buiten durven komen met hun verhaal“, zei Vance.

Ronan Farrow

De onthullingen over Weinstein, die door meer dan tachtig vrouwen wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, waren een belangrijke factor bij het op gang komen van de wereldwijde #MeToo-beweging. Het was de onderzoeksjournalist Ronan Farrow die met zijn baanbrekend werk de kat de bel aanbond. Hij voerde het initieel onderzoek naar Weinstein, toen nog als journalist bij NBC, maar dat werd hem niet in dank afgenomen. 

Hij werd bespioneerd en verhinderd, mocht niet meer verder werken aan zijn documentaire, ondanks vijf getuigenissen. De lange arm bij progressieve pers en politici van Weinstein kon Farrow echter niet tegenhouden. Hij stapte van NBC naar The New Yorker en publiceerde zijn verhaal toch. De rest is geschiedenis. Hij kreeg uiteindelijk, meer dan verdiend, de Pulitzer-prijs voor zijn werk. De #MeToo-beweging haalde nog andere progressieve iconen naar beneden: nieuwsankers Matt Lauer en Charlie Rose, de acteur Kevin Spacey, de senator Al Franken en Eric Schneiderman, de procureur-generaal van de staat New York vielen allemaal van hun sokkel.

Progressieve wereld

Weinstein was een erg belangrijke speler in Hollywood. Hij bezat samen met zijn broer de filmstudio Weinstein Company, dat ondertussen failliet ging, en produceerde ook zelf films. Verscheidene films brachten zelfs een Oscar op. Hij was politiek heel erg actief. Zowel Barack Obama als Hillary Clinton kregen tienduizenden dollars campagnedonaties. De laatste verkiezingen alleen al gaf hij bijna 100.000 dollar aan het “Hillary Victory Fund” en andere belangrijke linkse organisaties die haar campagne ondersteunden.

Hij doneerde al aan Hillary Clinton sinds 1999, daarvoor gaf hij geld voor de campagnes van haar man. Tevens organiseerde hij geldinzamelingen met allerlei bekende filmsterren. Ook Barack Obama stond hoog bij hem aangeschreven. Omgekeerde noemde Michelle Obama hem een “fantastisch mens” en “een goede vriend. De dochter van de Obama’s, Malia, werkte ook nog als stagiaire bij de Weinstein Company in New York. Weinstein bezocht het Witte Huis dan ook meerdere keren toen Obama president was. De bekende New Yorkse Democratische politicus Chuck Schumer krijgt ook al lang geld van Weinstein, net zoals vele andere Democratische politieke figuren.

Vervolg

De talrijke beschuldigingen tegen Weinstein gaan soms decennia terug en veel zaken zijn verjaard, maar hij houdt zelf vol dat alle seksuele relaties die hij had met wederzijdse instemming waren, ook de zaken die in dit strafproces werden behandeld. Er wacht hem nog een proces in Los Angeles. Daar moet hij terecht staan voor verkrachting en een aanrandingszaak uit 2013.