De woorden van Bart De Wever (N-VA) over Vlaamse frontvorming waren nog niet koud, of Gwendolyn Rutten (Open Vld) schoot het idee onmiddellijk af op Twitter met een drogredenering. Zo lijkt de politica weer in te zetten op paars-groen.

De federale regeringsonderhandelingen zitten weer muurvast nadat Koen Geens (CD&V) afgelopen weekend de handdoek in de ring gooide. De PS eist bij monde van Paul Magnette dat er een linkse meerderheid komt op federaal vlak, wars van de meerderheid aan Vlaamse kant. Geens, die moest zoeken naar een paars-gele coalitie, zag zijn opdracht onmogelijk gemaakt door de oekaze van Magnette. “Wij zijn niet de dweil van de Wetstraat”, klonk het fel. 

Om een werkbare oplossing te vinden in de impasse lijkt volgens de N-VA een Vlaamse frontvorming de beste oplossing. Op die manier kan een kleine partij als de PS niet zomaar haar wil opleggen aan de meerderheid van het land. Dat is echter buiten Gwendolyn Rutten gerekend. Zij is een felle aanhangster van de linkse paars-groene formule, waar ze zelf het premierschap ambieert. Hoewel ze in het verleden zei dat veto’s een slechte zaak zijn, heeft ze nu geen problemen met het veto van Magnette tegen de N-VA. De roep tot samenwerking van de N-VA ligt haar moeilijker.

Oorlogstaal

Volgens de voorzitster van Open Vld is front vormen “oorlogstaal“. Iets waar haar partij niet aan meedoet. Zelf kiest ze naar eigen zeggen liever voor samenwerking. Niet tegen de anderen, maar voor een beter België, in alliantie samen met de MR. De stelling is op zichzelf redelijk inhoudsloos en contradictorisch. De oproep van De Wever was er immers een tot samenwerking tussen de Vlaamse partijen. Daar is ze blijkbaar tegen. Omgekeerd wil ze samenwerken met een MR, die nota bene al opgeroepen heeft tot Franstalige frontvorming.

Geert Noels wees haar er in een tweet op dat ‘alliantie’ bovendien eveneens een militaire term is. Ook Theo Francken (N-VA) trad hem snel bij. Rutten beperkte dan maar de schade door een vriendelijke tweet. “Probeer alvast geen oorlog te ontketen. Werk goed en groeten terug van de liberale familie.”
In 2014 klonk Rutten anders, toen wilde ze nog front vormen tegen de belastingdrift van Magnette.

💙