Griekenland heeft de grens met Turkije gesloten, nadat Ankara plots aankondigde dat het niet langer het vertrek van migranten zou tegenhouden. Ook Bulgarije voert de grensbewaking op.
 
Na de militaire escalatie tussen het Syrische regeringsleger en Turkije, besloot Griekenland de buitengrenzen van de EU te beschermen. Op vrijdagmiddag heeft het land zijn grenzen met Turkije afgesloten – niet alleen voor vluchtelingen, maar voor iedereen. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis reageerde hard op de dreigementen van Turkije om migranten op weg naar Europa door te laten. “Geen enkele illegale binnenkomst in Griekenland wordt getolereerd”, verklaarde hij vrijdag op Twitter.

Traangas en pepperspray ingezet aan de grens

Eerder hadden honderden migranten zich verzameld bij de grensovergang van Pazarkule, bij de grensstad Edirne, als gevolg van geruchten van het openen van de Turkse grenzen met Europa voor vluchtelingen. Toen sommige migranten probeerden de grens over te steken, gebruikte de politie pepperspray en traangas. Videobeelden van de Turkse zender TGRT tonen het gebruik van traangas door het Griekse leger.
 
De Griekse regering stuurde naar verluidt 50 patrouilleboten naar de Griekse eilanden om de zeegrens te beschermen. Tien helikopters moeten ook de oversteek naar Turkije aan land beveiligen. Turkije had eerder gedreigd dat het niet langer het vertrek van migranten zou tegenhouden. Zo had Ömer Celik, woordvoerder van de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP, aangekondigd dat de grenzen naar Europa geopend konden worden. “Ons vluchtelingenbeleid blijft hetzelfde, maar hier hebben we een situatie. We kunnen de vluchtelingen niet langer houden”, zei hij.