De Griekse regering heeft de plannen voor de bouw van nieuwe gesloten migrantenkampen op eilanden in de Egeïsche Zee tijdelijk stilgelegd. De plannen werden op hevig protest van de lokale bevolking onthaald.

De centrumrechtse regering van Kyriakos Mitsotakis (ND) was van plan de bestaande open migrantenkampen te ontruimen en te vervangen door gesloten kampen. Men hoopte dat de nieuwe kampen de chaotische situatie op Lesbos, Samos, Chios, Leros en Kos konden verbeteren.

Overbevolkte migrantenkampen

De Griekse regering eiste bosgrond op om de nieuwe faciliteiten te bouwen. De plannen botsen echter op hevig verzet bij de lokale bevolking. Men vreest onder meer dat de nieuwe kampen geen tijdelijke oplossing zijn, maar permanent zullen worden. De regering kreeg onder meer te maken met betogingen, wegversperringen en de dreiging van juridische stappen door de eilandbewoners.

“We zullen de vorderingen stil leggen. We blijven praten tot vrijdag deze week om tot een oplossing te komen”, zei minister van Migratie Notis Mitarachi maandag. Mitarachi wijst er op dat de eilanden zelf om een noodoplossing voor de overbevolkte migrantenkampen vroegen.

De bestaande open kampen zijn ontworpen om 5.400 mensen op te vangen, maar worden op dit moment bevolkt door bijna 60.000 mensen. De situatie is de afgelopen maanden verergerd, nadat de migratiestroom vanuit Turkije terug toenam. De kampen zorgen voor grote overlast voor de lokale bevolking. Bovendien breekt er regelmatig geweld uit.