Bij een oplaaiing van het geweld in Oost-Oekraïne is één Oekraïense soldaat om het leven gekomen. Vier anderen geraakten gewonden. De regering in Kiev en de door Rusland gesteunde separatisten geven elkaar de schuld voor het geweld.

Het Oekraïense leger kondigde aan dat één Oekraïense soldaat was omgekomen. Volgens Kiev probeerden de separatisten de Oekraïense linies te doorbreken met zwaar artillerievuur. De rebellen in Donbass gaven het Oekraïense leger dan weer de schuld. Volgens hen probeerden enkele Oekraïense soldaten hun linies te doorbreken, waarop zij in een mijnenveld terechtkwamen. 

Oorlog in Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky kondigde aan dat hij de nationale veiligheidsraad zou samenroepen. “Dit is niet alleen een cynische provocatie, het is een poging om het vredesproces in het Donbassgebied te verstoren, dat met kleine maar ononderbroken stappen is begonnen”, zei Zelensky.

Het is het ergste geweld in Oekraïne sinds er in december pogingen werden ondernomen om een vredesakkoord te bereiken. Volgens Zelensky ligt het vervolg van die vredesbesprekingen nog altijd op schema. Normaal gezien zouden die in Berlijn moeten plaatsvinden.

Sinds 2014 kwamen 13.000 mensen om bij het geweld in Oost-Oekraïne. Oekraïne, het Westen en de NAVO beschuldigen Rusland ervan zware wapens en troepen te sturen om de rebellen in Donbass te helpen. Moskou heeft die beschuldigingen steeds ontkend.