Siham Oussaidi, een Syriëstrijdster uit Brussel is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, een boete van 8.000 euro en het verlies van de Belgische nationaliteit. Zelf verblijft ze nog steeds in Syrië. Ze liet verstek gaan op haar proces. Volgens het federaal parket heeft ze via sociale media laten verstaan dat ze niet van plan is naar België terug te keren. Dat meldt Bruzz.

Siham Oussaidi is een van de Brusselse Syriëstrijders die radicaliseerde onder invloed van het Collectif Réflexions Musulmanes (CRM), een studentenorganisatie die opereerde in Brussel en ijverde voor een terugkeer naar de wortels van de islam. Meerdere leden namen deel aan de gewapende strijd.

Het waren leden van het CRM die in 2012 een debat over extreemrechts op de ULB onmogelijk maakten. Ook Najim Laachraoui, die bij IS belandde en als zelfmoordterrorist deelnam aan de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016, bewoog zich in kringen van het CRM. Laachraoui was tevens betrokken bij de aanslagen van 2015 in Parijs. Daar vond men DNA van hem op een van de bomgordels terug.

Volgens het federaal parket radicaliseerde Siham Oussaid heel snel, nadat ze veel tijd doorbracht met het bekijken van islamistische propaganda op het internet. In de zomer van 2014 werd ze officieel een Syriëstrijdster, haar echtgenoot Soufiane Nrhailat achterna, die in september 2013 al vertrokken was. Het koppel sloot er zich aan bij Al- Nusra.  

Wreedheden

De organisatie is bekend vanwege haar wreedheid tegenover tegenstanders. De alawitische, sjiitische, Koerdische en christelijke Syrische burgers vormen doelwitten van wreedheden en willekeurige moorden en straffen door Jabhat al-Nusra. De gewapende groepering wordt beschuldigd van massale verkrachtingen, massale onthoofdingen, marteling en religieuze zuiveringen. De groepering wordt in verband gebracht met onthoofdingen en ontvoeringen van alawitische en christelijke geestelijken. Jabhat al-Nusra wordt direct verantwoordelijk gehouden voor de grootschalige afslachting van ongewapende christelijke Syrische burgers in de provinciestad Sadad.

Lees ook:

Kamer stemt uitbreiding nationaliteitsafname terroristen weg