In Frankrijk vinden gemiddeld 120 mesaanvallen of steekpartijen per dag plaats. Dat blijkt uit cijfers van het ‘Observatoire national de la délinquance et des réponses pénales’ (ONDRP) die Le Figaro kon inkijken. Ook andere gewelddadige misdrijven nemen de afgelopen decennia fors toe in Frankrijk.

Uit cijfers van het Franse ‘Observatoire national de la délinquance et des réponses pénales’ (ONDRP) blijkt er tussen 2015 en 2017 jaarlijks ongeveer 44.000 mensen het slachtoffer waren van criminaliteit met messen. Dat zijn er gemiddeld 120 per dag. Diefstallen met messen stegen in 2019 met 21 procent ten opzichte van 2018.

Mesaanvallen meest voorkomende vorm van geweld

In Frankrijk zeggen gemiddeld 118.000 mensen per jaar het slachtoffer te zijn geweest van een gewelddadig misdrijf waarbij een aanvaller betrokken was met wie ze niet samenleefden, zoals aanvallen in openbare ruimten, scholen, nachtclubs en andere locaties.

Volgens die cijfers zijn mesaanvallen de meest voorkomende geweldsmisdrijven in Frankrijk, oftewel 37 procent van het totaal. Dat wordt gevolgd door de 34 procent die werden aangevallen met een stom voorwerp of stenen. Negen procent werd aangevallen met een vuurwapen.

Explosie van geweld

De toename van het geweld in Frankrijk beperkt zich niet enkel tot mesaanvallen. Sinds 2001 is het geweld in Frankrijk meer dan verdubbeld. Zo vinden er jaarlijks gemiddeld 300.000 gevallen van interpersoonlijk geweld en meer dan 38.000 gevallen van geweld tegen gezagsdragers plaats in Frankrijk.

Ook het aantal moorden en pogingen tot moord nam de afgelopen decennia enorm toe, van 2.200 in 2001 tot 3.800 in 2019. Dat is een stijging van meer dan 70 procent. De Franse autoriteiten hebben het in het artikel van Le Figaro over een “radicalisering van het gedrag” dat de afgelopen jaren leek te hebben plaatsgevonden.