Minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), blijft nog (minstens) één week koninklijk opdrachthouder. Hoewel de CD&V-politicus niet in zijn kaarten liet kijken, blijft de verwachting bestaan dat Geens – minstens onder druk van zijn partij – paars-geel prioritair blijft aftoetsen. Volgende week moet de christendemocraat opnieuw bij de vorst present tekenen.

Meer dan een half jaar na de verkiezingen is het, met betrekking tot de formatie van een nieuwe federale regering, nog steeds ter plaatse trappelen. Eerder had N-VA-voorzitter De Wever gesteld dat mei een symbolische datum betreft. Zou er nog steeds sprake zijn van een impasse dan zou de roep naar nieuwe verkiezingen, althans volgens De Wever, “wellicht onvermijdelijk” worden.

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten verklaarde gisteren daarentegen dat openlijk over nieuwe verkiezingen spreken het vertrouwen tussen de partijen geen goed doet. “Als een politicus vandaag het woord ‘verkiezingen’ uitspreekt, dan verdwijnt het vertrouwen. Dat is de reden dat we vandaag nog geen federale regering hebben”, aldus Verherstraeten.

Paars-geel blijft prioriteit

In tegenstelling tot flamboyant MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die ook tijdens zijn koninklijke opdracht duchtig communiceerde, blijft Geens in de luwte werken. Ook vandaag stipte Geens, zo weet Het Laatste Nieuws, aan dat “vertrouwen en discretie” van kardinaal belang zijn. Hoe zijn opdracht vlot, deelde Geens dan ook niet mee. “België is een heel mooi land, maar ook een heel ingewikkeld land”, klonk het. Wel verklaarde Geens dat hij prioritair blijft werken aan een coalitie met een meerderheid aan Nederlandstalige en Franstalige zijde oftewel paars-geel.  

Lees meer:

Magnette schiet paars-geel definitief af: “Heeft lang genoeg geduurd”