De demarche van PS-voorzitter Paul Magnette deze vrijdag zet kwaad bloed bij voormalig koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V). “Ik had van Magnette graag een iets elegantere sortie gekregen dan die ezelsstamp van vrijdagochtend”, zei de duidelijk geëmotioneerde minister van Justitie op het VRT-programma ‘De Zevende Dag’.

Normaliter zou Koen Geens morgen zijn koninklijke missie beëindigen, maar daar stak PS-voorzitter Paul Magnette vrijdag een stokje voor. De burgemeester van Charleroi ontbond exclusief in Franstalige media al zijn duivels en gaf paars-geel prompt de finale doodsteek. De situatie zorgde ervoor dat Geens’ opdracht, die zich voornamelijk toespitste op het mogelijk maken van een regering met PS en N-VA, vrijdagavond tot een einde kwam.

‘Passe-partout’

De CD&V-vicepremier in lopende zaken reageert zondag merkelijk geïrriteerd op de demarche van Magnette. “Ik had van Magnette graag een iets elegantere sortie gekregen dan die ezelsstamp van vrijdagochtend”, stelt hij. Dat de sfeer tussen de christendemocraten en de Waalse socialisten op een dieptepunt zit, komt volgens Geens ook door de onheuse behandeling door Magnette toen die nog informateur was. De CD&V’er benadrukte meermaals dat zijn partij pas op 5 december gecontacteerd werd door de PS-voorzitter, ondanks dat de christendemocraten nodig waren voor een stabiele paars-groene meerderheid.

Een regering met PS en N-VA is nochtans volgens Geens en bij uitbreiding de CD&V de beste oplossing voor het land. Niettemin wil hij van het beeld af dat zijn partij een ‘passe-partout’ zou zijn voor eender welke formatie. “Wij zijn niet de dweil van de Wetstraat”, klonk het fel. 

Om klaarblijkelijk nog wat olie op het vuur te gooien, plaatste Magnette vrijdag een niet mis te verstane ‘meme’ op sociale media.

Lees ook:

Magnette (PS): “Wij zijn niet bang van verkiezingen”