De Franse regering heeft de bankrekeningen van Diyanet – het Turkse Directoraat van Religieuze Zaken – in Frankrijk bevroren. Dat schrijven Turkse media. De maatregel zou deel uitmaken van het plan van de Franse president Emmanuel Macron (LREM) om een eind te maken aan buitenlandse inmenging in de uitoefening en organisatie van de islam in Frankrijk.

Selim Argun van de Turkse Diyanet Stichting zei in het Turkse parlement dat de bankrekeningen van de organisatie in Bordeaux en Parijs, alsook de rekeningen van moskeestichtingen, bevroren waren. Turkse moskeeën staan in het binnen- en buitenland via Diyanet – het Turkse Directoraat van Religieuze Zaken – onder rechtstreekse controle van de Turkse overheid. Bijgevolg worden de Turkse moskeeën in Europa vaak als een verlengstuk van de Turkse overheid beschouwd. 

Einde aan buitenlandse inmenging islam

De Franse president Emmanuel Macron (LREM) wil een eind maken aan de praktijk die landen in staat stelt imams en islamleraren naar Frankrijk te sturen om les te geven in een vreemde taal en cultuur, zonder toezicht van de Franse autoriteiten. Het gaat onder meer om Algerije, Tunesië, Marokko en Turkije. Deze landen sturen elk jaar ongeveer 300 imams naar Frankrijk. Jaarlijks bereikt men op die manier ongeveer 80.000 kinderen.

In de plaats daarvan wil Macron bilaterale akkoorden met de landen sluiten, om de Franse staat controle te geven over de inhoud van de lessen. Frankrijk heeft reeds akkoorden met Algerije, Marokko en Tunesië, maar nog niet met Turkije.

“Turkije kan vandaag de dag de keuze maken om die weg met ons te volgen of niet, maar ik laat geen enkel buitenlands land een cultureel, religieus of identiteitsgerelateerd separatisme op het grondgebied van onze Republiek voeden”, zei Macron. “Wij kunnen de wetten van Turkije niet op het grondgebied van Frankrijk hebben. Nooit.”

Macron wil buitenlandse imams inperken