Het Franse leger heeft deze week meer dan dertig jihadisten gedood in Mali. Dat meldt het leger zelf en bericht France24. De extremisten hadden banden met Islamitische Staat en waren actief in de Sahel-regio.

Met onder meer een Reaper-drone en gevechtsvliegtuigen voerde Frankrijk deze week twee succesvolle aanvallen uit op gebieden waar de terroristen gespot waren. Zeker dertig jihadisten kwamen daarbij om het leven. Zij zouden lid zijn van Islamitische Staat in de Grote Sahara (ISGS), een tak van IS.

Ook Belgen actief in Mali

Mali wordt al jaren geteisterd door moslimextremisten. Zij zijn vooral actief in de ruimere Sahel-regio, de streek die de noordelijke Sahara-woestijn scheidt van de Afrikaanse savanne. Om de opmars van jihadisten te bestrijden, heeft Frankrijk een troepenmacht van 4.500 man sterk in Mali. Dat aantal zal worden verhoogd tot 5.100, kondigde de Franse president Emmanuel Macron vorige maand nog aan. Ook de VN hebben zo’n 13.000 troepen in het Afrikaanse land.

De militaire inspanningen en de grote sommen die werden uitgegeven om de Sahel te stabiliseren, blijven voorlopig zonder al te veel resultaat. Vooral islamistische en jihadistische groeperingen teisteren het gebied met geweld. In november kwamen nog 53 soldaten en één burger om bij een jihadistische aanval op een militaire basis. In de regio raakten onlangs ook Belgische soldaten gewond bij de ontploffing van een bermbom.

Lees ook:

Leger geeft beelden vrij van effect bermbom op Belgisch voertuig

54 doden bij jihadistische aanval in Mali