Ooit moet er een akkoord komen tussen N-VA en PS met als inzet een nieuwe staatsvorm: het confederalisme. Dat stelt N-VA-onderhandelaar Theo Francken zaterdag in La Libre. “De PS moet rekening houden met N-VA,” luidt het. “Het confederalisme kan niet bereikt worden zonder de socialistische familie.” 

Wanneer precies dat akkoord er dan zal komen is nog niet duidelijk. Het lijkt in ieder geval nog niet voor morgen. Deze week stelde de Koning Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) aan als opdrachthouders. De inhoud van die opdracht is niet meteen helder. Vorige week vrijdag gooide toenmalig opdrachthouder Koen Geens (CD&V) nog de handdoek in de ring en lijkt een regering rond PS en N-VA meer dan ooit onmogelijk.

CD&V

Federaal onderhandelaar Theo Francken (N-VA) heeft een duidelijke boodschap voor de Waalse socialisten. “De PS moet rekening houden met N-VA, onze partij is te groot om aan de kant te blijven”, zegt hij. “Hopen dat we verdwijnen is een illusie.” Dat heeft de CD&V alvast wel begrepen volgens de voormalige Staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

De christendemocraten hebben de sleutel in handen om een paars-groene Vivaldi-coalitie op gang te trekken, maar houden vast aan een regering met N-VA én met een Vlaamse meerderheid. “Ik ben niet Madame Soleil, maar ik denk niet dat de CD&V zal beslissen om te regeren in een Vivaldi-coalitie met PS”, aldus Francken nog.

Vivaldi? Stevig oppositiewerk van N-VA

Ziet zo’n paars-groene constructie, ondersteund door CD&V, straks toch het levenslicht, belooft de N-VA’er stevig oppositiewerk. “Dat gaat wat geven op vlak van migratie en veiligheid”, stelt hij. Bovendien zou een Vivaldi-coalitie volgens Francken enkel tot nog meer “immobilisme” leiden. “Er zouden dan minimum zeven vice-premiers zijn en een eerste minister in het kernkabinet”, stelt hij. “Met zoveel personen raakt een regering het nog niet eens over de benoeming van een onderstationschef.”

Voor Francken is de oplossing voor de Belgische impasse duidelijk: een nieuwe staatsvorm. Het confederalisme van de N-VA, dat er volgens hem niet komt zonder medewerking van de PS, moet nu een prioriteit op de politieke agenda worden. “Als Vlaanderen minder belastingen wil, een streng migratiebeleid en meer veiligheid, terwijl Wallonië een vierdagenwerkweek wil inlassen en de regularisatie van illegale migranten, moet dat mogelijk zijn”, luidt het.