Een feministische studentenvereniging uit Brussel reageert boos op het feit dat twee redactieleden van Charlie Hebdo werden uitgenodigd voor een debat in Brussel. “Wij wijzen deze uitnodiging af. Het is nog maar eens een gelegenheid waarbij reactionaire taal te horen zal zijn op onze campus”, stellen de feministen in een mededeling op sociale media. Dat meldt Bruzz

Donderdagavond vindt in de Brusselse universiteit ULB een debat plaats over de vrijheid van meningsuiting. Daarvoor werden ook twee redactieleden van het satirische weekblad Charlie Hebdo uitgenodigd. Sinds de terreuraanslagen op de kantoren van het blad wordt Charlie Hebdo immers vaak in één adem genoemd met het belang van vrijheid van meningsuiting.

Feministen boos

Maar niet iedereen in Brussel reageert even tevreden op de komst van Charlie Hebdo. Een Brusselse feministische studentenvereniging, ‘Cercle Féministe de l’ULB’,publiceerde een mededeling waarin ze verontwaardigd reageren op het feit dat Charlie Hebdo werd uitgenodigd. “Wij wijzen deze uitnodiging af. Het is nog maar eens een gelegenheid waarbij reactionaire taal te horen zal zijn op onze campus”, klinkt het. 

Maar wat heeft Charlie Hebdo met feminisme te maken, hoor ik u denken. Wel, volgens de Brusselse feministen viseert Charlie Hebdo regelmatig minderheidsgroepen zoals queers, feministen of antiracisten, zo staat te lezen in de mededeling. “Mensen die vele discriminaties en ongelijke behandeling hebben moeten doorstaan, krijgen nu eindelijk een beetje ruimte in de media. En dat steekt bij zij die de gewoonte hebben om hun eigen visie als onfeilbaar zien.”

De ULB benadrukt dat het debat gewoon doorgaat mét redactieleden van Charlie Hebdo en dat “de universiteit altijd een plaats van debat zal blijven”.