Dat verklaarde federaal minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) in in New York. Daar heeft België, als voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, de bescherming van kinderen in conflicten als een prioriteit naar voren geschoven. Dat meldt Het Laatste Nieuws

De wil van de regering is de repatriëring toe te laten. Ik heb dat principe vorige week in de Kamer herhaald, maar het is een delicate operatie. We hebben beroep aangetekend omdat we voor de repatriëring van de kinderen zijn, maar niet van de moeders”, zei Goffin.

De federale restregering heeft juridische problemen met de moeders, die ook willen terugkeren naar België nadat de oorlog verloren is voor IS. Zo heeft België toestemming van de moeders nodig om de kinderen zonder hen te laten vertrekken. Het scheiden van ouders met hun kinderen is problematisch. Zo voorziet artikel 9 van het Kinderrechtenverdrag dat kinderen niet gescheiden mogen worden van hun ouders. Dat laatste is iets waar de advocaten van de IS-moeders zich op beroepen.

Toch lijkt de regering op dat vlak niet van plan om toe te geven. “Ze hebben op het Syrische grondgebied oorlogsfeiten gepleegd – heel ernstige – en moeten er worden berecht. Momenteel willen ze niet gescheiden worden van hun kinderen, maar het is hun verantwoordelijkheid deze tijdelijke scheiding te aanvaarden opdat hun kinderen in veiligheid kunnen worden gebracht”.

Inschikkelijker

Wat betreft de kinderen van de radicale islamisten houdt de restregering een andere lijn aan. Momenteel loopt er een dwangsom in een rechtszaak waarbij de Belgische overheid gedwongen is om 10 kinderen naar België te brengen. De regering besliste oorspronkelijk om daar niet tegen in beroep te gaan. Daarom moet België nu al honderdduizenden euro’s belastinggeld betalen aan de families van de terroristen. Pas veel later, nadat bleek dat ze niet in staat was de kinderen zomaar terug te halen, tekende de regering tegenberoep aan. 

Die aanpak is niet alles, want naast de 10 bewuste kinderen van de dwangsom wil de federale restregering nu ook andere kinderen naar hier halen. In totaal wil ze dus 42 IS-kinderen naar hier halen. 
Minister Goffin wil geen termijn naar voren schuiven. “Uit veiligheidsoverwegingen” wil de minister momenteel niets kwijt over mogelijke samenwerking met landen uit de regio.