Vanavond organiseert de Franstalige universiteit ULB een debat over de vrijheid van meningsuiting in het kader van de aanslag op Charlie Hebdo. Dat is echter niet naar de zin van enkele extreemlinkse studentenorganisaties. Dat meldt Le Soir.

Onder de titel van “Charlie Hebdo: Vijf jaar later – de vrijheid van meningsuiting is voorbij?” houdt de universiteit een debat over een thema waar extreemlinks nooit fan is van geweest. In een gemeenschappelijk bericht laten de ‘Union Syndicale Étudiante‘ (verbonden aan FGTB) en de Cercle Féministe weten dat ze tegen de komst van de redactieleden van Charlie Hebdo zijn. “Het zet de deur open om opnieuw reactionaire praat te horen op onze campus“.

Censuur

Onlangs stond in Charlie Hebdo te lezen: “Gisteren moesten we vloeken op God, het leger, de kerk en de staat, vandaag moeten we vloeken op tirannieke associaties, op navelstarende minderheden en bloggers die op onze vingers slaan zoals kneuterige schoolmeesters.” Daarnaast beschreven ze ook de moderne censuur van individuen die antidemocratisch zijn en door groepjes die het debat weigeren. “En het is in de naam van idealen die we alleen kunnen verdedigen – antiracisme, feminisme, individuele rechten – dat ze eisen dat we alle universalisme opgeven.” 

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de extreemlinkse studenten die zich aangesproken voelen. Die zien zichzelf als woordvoerders van de onderdrukte minderheden en voor hen plaatst Charlie Hebdo zichzelf tegenover “intersectionele politiek” en schaart het zich aan de kant van privileges voor blanken, mannen, cis-genders, heteroseksuelen, bourgeois enz.. Op die manier, door het verwerpen van die “nieuwe censuur” is het linkse satirisch magazine in hun ogen reactionair en dus niet welkom aan de universiteit. 

Aanslag

De aanslag op Charlie Hebdo vond plaats op 7 januari 2015. Twee gewapende islamisten drongen de redactie binnen en vermoordden er 12 mensen. Een van de slachtoffers was een politieagent die er was ter bescherming van hoofdredacteur Stéphane Charbonnier. Deze had, na eerdere bedreigingen, persoonlijke beveiliging van de Franse staat toegewezen gekregen. De daders waren verbonden aan Al Qaida en pleegden hun aanslag omwille van het verschijnen van spotprenten van hun profeet Mohammed in het magazine.

Lees ook:

Frankrijk: Rechtse opiniemaker krijgt jaar cel na Holocaust-spotprent