Opvallend: binnenkort wordt in onze hoofdstad een evenement georganiseerd waar blanken niet welkom zijn. Op het evenement van organisatie Black Liberation mogen blanke mensen alleen vrijwilligerswerk doen om voor de zwarte deelnemers te zorgen. Ook wanneer ze vergezeld worden door zwarte mensen zijn ze welkom. “Zwarte mensen krijgen altijd voorrang”, klinkt het.

Ter gelegenheid van ‘Black History Month’, een jaarlijkse herdenking van sleutelfiguren en belangrijke gebeurtenissen van de Afrikaanse diaspora, wordt op 25 maart ook in ons land een evenement georganiseerd. Daarbij staat de vraag centraal hoe zwarte mensen in Europa kunnen ‘bevrijd’ worden van discriminatie, klinkt het bij de organisatoren. Opvallend en ietwat ironisch is dan het feit dat de organisatoren van het evenement discrimineren op basis van huidskleur.

Blanken niet welkom

Blanke mensen mogen immers niet zomaar op het evenement aanwezig zijn, alleen in het bijzijn van één of meerdere zwarte mensen. Ook wordt er uitdrukkelijk gezegd dat zwarte mensen altijd voorrang krijgen op blanken. “Niet-zwarte mensen worden alleen verwelkomd als ze door een zwarte persoon worden begeleid. Zwarte mensen krijgen altijd voorrang”, zo staat te lezen in de beschrijving van het evenement. 

Ook om de afval van de zwarte aanwezigen op te ruimen zijn blanken welkom. “Niet-zwarte mensen worden uitgenodigd om vrijwilligerswerk te doen voor de deelnemers en de ruimte, om daarna te koken en op te ruimen, om een MINIMUM van € 10 per persoon te doneren”, klinkt het. 

Op sociale media weerklinkt kritiek op het discriminerende karakter van het evenement. “Dit is gewoon racistisch. Punt”, aldus Jef Cauwenberghs op Twitter.