Koen Metsu, Kamerlid voor N-VA en burgemeester van Edegem, reageert in Knack verontwaardigd op de vrijlating van een jonge Eritrese crimineel. De Eritreeër pleegde een gewapende overval op een supermarkt in Edegem en gedroeg zich bijzonder agressief en arrogant jegens de politie. Desondanks de ernst van de feiten werd de crimineel, bovendien illegaal, dus gewoon vrijgelaten wegens plaatsgebrek. 

Enkele dagen geleden wandelde de 16-jarige Eritreeër met een dolk een grote supermarkt in het Antwerpse Edegem binnen. Ostentatief stak hij die dolk in de kassa en eiste hij de inhout van de kassa. De kassiersters weigerden dat en vluchtten weg naar een lokaaltje achterin de supermarkt. Ze werden achtervolgd door de Eritreeër, die zelfs een raam van het lokaaltje kapotsloeg. 

Een klant had inmiddels de politie verwittigd, die snel massaal ter plaatse kwamen. “Deze slagen erin om de verdachte aan te houden, en maken kennis met de arrogantie van iemand die geen grenzen, maar wel z’n rechten kent”, zo schetst Koen Metsu. 

Criminele illegaal gewoon vrijgelaten

“Onze jonge Eritreeër beroept zich op z’n zwijgrecht. Meer komt er niet uit. Maar oef… We hebben hem. De komende uren tarten echter de verbeelding. Geen gsm. Geen identiteitsdocumenten. En een houding tegen de politie die mij vroeger een mep rond m’n oren had opgeleverd, mocht ik me zo gedragen hebben tegen m’n ouders. ‘Water. Nu. Ik ken m’n rechten. Hoer…’ Provocatie voor gevorderden.”

De blijdschap van de agenten over het feit dat ze de schijnbaar ervaren crimineel gevat hadden, verdween de volgende ochtend als sneeuw voor de zon. “Na de cel een nacht op stelten te hebben gezet, wordt hij voorgeleid bij de jeugdrechter. Een kale reis, zo zou blijken. ‘Kom morgen maar eens terug, want momenteel is er geen plek voor de verdachte in kwestie.'”

Maar daar stopt het verhaal nog niet. “Twee dagen na zijn gewelddadige overval, krijgt de jeugdrechter een herkansing. Recht of onrecht. Een signaal geven dat wij de baas zijn, of aanvaarden dat zij de scepter of de dolk zwaaien. Vingerafdrukken werden genomen, en de persoon blijkt niet ingeschreven in België. We weten dus niet of de verdachte zijn naam correct is en of hij effectief minderjarig is. Er is intussen een dossier illegaal verblijf opgesteld en de bewijslast stapelt zich op. Gsm en mes werden teruggevonden.”

“En dan komt de slag in ons gezicht. Machteloos blijven wij achter. De verdachte mag beschikken zonder meer. Gezien er geen plaats is in een gesloten instelling. Geen bijkomende voorwaarden. Ik begrijp en deel de frustratie van de procureur. Ook de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kan niets ondernemen daar de verdachte naar eigen zeggen een niet-begeleide minderjarige is.