De Turkse president Recep Erdogan bevestigt zaterdag dat in 24 uur tijd al zeker 18.000 migranten de grens met Europa hebben overgestoken. Vrijdag besloot de Turkse regering om Syrische migranten ongehinderd te laten passeren, ondanks het akkoord met de Europese Unie.

Volgens Erdogan zullen tegen zondag tussen de 25.000 en 30.000 Syrische migranten Europa binnenkomen. “We hebben de poorten geopend”, stelt hij. “Omdat de Europese Unie haar beloftes moet nakomen.” Deze week verslechterde de situatie in de Syrische provincie Idlib na luchtaanvallen van het Syrische regime. 33 Turkse militairen werden daarbij gedood.

Turkije wil zo de druk op de Europese Unie opvoeren door het migratieakkoord naast zich neer te leggen. Dat akkoord uit 2016 moest het aantal migranten dat via Turkije naar Europa komt inperken. Daarvoor betaalde de EU al miljarden aan het land. Erdogan vindt dat de afspraken niet meer gelden bij een escalatie in Syrië.

‘Veilige routes’

Kaart met 'veilige routes' naar Europa van de Turkse staatstelevisie.
Kaart met ‘veilige routes’ naar Europa van de Turkse staatstelevisie.

De Turkse staatstelevisie TRT deelde inmiddels een kaart met zogenaamde veilige routes voor migranten om Europa te bereiken. Griekenland, Bulgarije en Hongarije kondigden echter al aan hun grensbewaking op te voeren.

De Griekse overheid heeft naar eigen zeggen al 4.000 mensen tegengehouden, maar spreekt tegen dat de situatie in Idlib daar iets mee te maken heeft. Duizenden migranten brachten de nacht door in een soort niemandsland tussen Griekenland en Turkije. De Griekse regering kondigde aan er alles aan te zullen doen om hun grenzen te beschermen.

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán liet al weten de grensbewaking in het zuiden op te voeren. “Hongarije moet de bescherming van zijn grenzen versterken en speciale aandacht besteden aan ontwikkelingen op de Balkan-migratieroute”, klonk het bij de Hongaarse regering.

Lees meer:

Griekenland sluit grens met Turkije

Turkije opent grenzen voor Syrische vluchtelingen naar Europa