De Assyrische Simon, die in Wil (Zwitserland) woont, stelt al jaren de onderdrukking van zijn volk aan de kaak en doet een beroep op de mensheid. “Ik zou graag in mijn vaderland willen sterven.” Een getuigenis uit Tagblatt.
 
“Een 2000-jarige geschiedenis verdwijnt geleidelijk“, verzucht Simon. De 62-jarige christen, oorspronkelijk uit het zuidoosten van Turkije, behoort tot een vergeten volk. Een volk dat werd verdreven uit zijn thuisland Mesopotamië, het legendarische land tussen de Eufraat en de Tigris in de driehoek Turkije, Syrië, Iran en Irak: de Arameeërs, de Assyriërs en de Chaldeeërs. Ze zijn christenen en spreken Aramees – de taal van Jezus van Nazareth.

Onderdrukt

We worden al tientallen jaren onderdrukt en vervolgd in deze vier landen, waar de islam de staatsgodsdienst is“, klaagt Simon, die zijn volledige naam niet in de krant wil uit angst voor repressie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden niet alleen de christelijke Armeniërs, maar ook de leden van de Syrische kerken het slachtoffer van wrede vervolging en verdrijving. “De Arameeërs, de Assyriërs en de Chaldeeërs verloren meer dan 50 procent van hun totale bevolking in de meest noordelijke gebieden van Opper-Mesopotamië en in Iran“, legt Simon uit. Op enkele overblijfselen na, werden ze uit hun oude nederzettingen verdreven. Ze moesten jaren in kampen doorbrengen onder toezicht van de Volkenbond onder de moeilijkste omstandigheden.
 
Bij de oprichting van de jonge nationale staten Irak, Syrië en het moderne Turkije is geen rekening gehouden met het verlangen van de Oosterse christenen naar zelfbeschikking en autonomie. Ondanks internationale beloften mochten ze niet terugkeren naar hun huizen. Ze hadden alleen de keuze om te vluchten naar de leden van hun volk in verschillende nieuwe staten in het Midden-Oosten.

Een leven in constant gevaar

Daar werd hen echter de status van erkende nationale en religieuze minderheid met de daaruit voortvloeiende culturele rechten ontzegd. Irak en Turkije hadden zelfs de volksnaam ‘Assyriërs’ verboden en probeerden met alle beschikbare middelen niet alleen de nationale beweging van de Assyriërs te onderdrukken, maar ook het religieuze leven van de christelijke kerkgenootschappen. Het was vergelijkbaar in Iran, ook al was de aanduiding Aramees, Assyrisch en Chaldeeuws daar niet verboden.
 
Al met al zijn de laatste 20 jaar voor christenen in het Midden-Oosten een van de wreedste periodes in onze geschiedenis, na de genocidemisdaden tussen 1914 en 1922“, zegt Simon.
 
In Turkije – het thuisland van Simon – zitten Arameeërs, Assyriërs en Chaldeeërs sinds 1984 steeds vaker gevangen tussen de fronten van de bittere Turkse militaire oorlog tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Assyriërs worden in verschillende mate lastiggevallen en onder druk gezet door zowel de PKK als de Turkse regeringstroepen, door speciale eenheden en de politie, alsmede door islamitische fundamentalistische krachten en Koerdische agressors.

Beschuldigd

Zij worden herhaaldelijk beschuldigd van samenwerking met het Koerdische verzet door de antiterroristische eenheden van het Turkse leger. De PKK verdenkt hen ervan samen te werken met de Turkse onderdrukkers. Er waren herhaalde aanvallen op christelijke families.
 
Onder deze voortdurende dreiging hebben tienduizenden christenen de afgelopen decennia hun Turkse vaderland verlaten. “De Assyrische gemeenschappen in Istanboel werden hopeloos overbelast met de steun en de zorg voor alle vluchtelingen uit het gebied van Tur Abdin“, zegt Simon. Overvolle huisvesting en werkloosheid zouden leiden tot enorme existentiële problemen. Vandaag wonen er nog maximaal 12.000 Arameeërs, Assyriërs en Chaldeeërs in Turkije, ongeveer 500 gezinnen in Tur Abdin en enkele duizenden in Istanboel.

Verspreid over de wereld

“Wij Assyriërs leven vandaag de dag vooral verspreid over de wereld“, zegt Simon. Hij vluchtte meer dan 40 jaar geleden naar Zwitserland. Via Winterthur en de regio Toggenburg heeft hij 20 jaar geleden samen met zijn gezin – met zijn vrouw en drie kinderen – een appartement gevonden in Wil. Hij is hier gelukkig en heeft het gevoel dat hij meer vrijheid heeft.
 
De angst voor die tijd is niet verdwenen, het achtervolgt hem. Zijn familie en vrienden werden openlijk verwelkomd door de Zwitsers en hij is daar erg dankbaar voor. En hij voelt zich over het algemeen veilig. Maar de problemen van zijn etnische groep laten hem nooit los. Onvermoeibaar komt Simon in zijn vrije tijd op voor zijn mensen en hun lot. Want dit mag niet worden vergeten. Met lezingen in Wil en heel Oost-Zwitserland probeert Simon de mensen uit te leggen waarom hij hier woont, hoe zijn leven is verlopen en hij doet een beroep op de mensheid.

Onder islamitische regels opgevoed

Al als kleine jongen werd Simon geconfronteerd met moslimgebruiken, die ook op school werden aangeleerd. Tijdens de Ramadan was het verboden om overdag te eten en te drinken. Het vinden van werk was bijna onmogelijk. “Eens ze tenslotte vroegen naar mijn religie, wat mijn voornaam al verraadt, was de weigering duidelijk“, zegt Simon. Zelfs in de grote stad Istanboel. Bovendien waren de medewerkers van de autoriteiten en de politie allemaal moslims. Als christen had men eenvoudigweg geen rechten voor de wet. 
 
Ik was niet de enige die dergelijke ervaringen moest meemaken. Miljoenen mensen hebben hetzelfde lot ondergaan.” De twee jaar durende militaire diensttijd was een bijzonder moeilijke tijd. Hij was gevraagd om zich te bekeren, werd voortdurend bedreigd en geslagen. “Toch heb ik altijd aan mijn geloof vastgehouden,” zegt Simon trots. Maar na zijn ervaringen in het leger wist hij dat het tijd was om zijn koffers te pakken.

Terug naar thuisland 

Ongeveer 10.000 Assyrische families hebben in Zwitserland een nieuw thuis gevonden, en ongeveer 300 in Oost-Zwitserland, waarvan velen er wonen als buitenlandse werknemers, anderen als vluchtelingen met een langdurig verblijfsrecht. “De meesten van hen zijn gevlucht voor onderdrukking en vervolging door de staat,” legt Simon uit. In Mesopotamië, zegt hij, zijn er nog maar een paar leden van zijn volk over – zijn geboortedorp in het zuidoosten van Turkije is nu bijna verlaten, een spookdorp bij wijze van spreken. “De ouderen en de armen blijven achter.”
 
De geëmigreerde Assyriërs zouden voornamelijk in de diaspora leven, verspreid over Europa, Amerika en Australië. Maar door deze verdeling zijn de gemeenschappelijke taal, de specialiteiten, de cultuur en de gewoontes verloren gegaan. Dat is waar Simon tegen vecht. “De volgende generaties moeten ook weten over ons lot, weten hoe we leefden, hoe we spraken,” zegt hij.
 
Pas als er genoeg verontwaardiging is, als de Assyriërs zich beginnen te verzamelen en in het openbaar in opstand komen: dan komt er misschien eindelijk iemand tussenbeide, zegt Simon. Europa, bijvoorbeeld. En dan kan zijn volk misschien eindelijk weer naar huis. “Ik zou graag in mijn eigen land willen sterven.”
 
Lees ook:

“Binnen 40 jaar moslims in de meerderheid in Europa”