Ecolo wil het Nederlands als tweede taal verplicht maken in het Franstalig onderwijs. Dat is een breuk met de situatie zoals ze nu bestaat, want vandaag kan een leerling in het Franstalig onderwijs z’n hele schoolcarrière doorbrengen zonder een les Nederlands gevolgd te hebben. Dat brengt De Morgen.

In Vlaanderen is Frans verplicht in het basisonderwijs vanaf het vijfde leerjaar. Omgekeerd heeft die verplichting nooit bestaan. In het middelbaar moet vanaf het eerste jaar minstens één vreemde taal worden gekozen, maar de meeste kiezen voor Engels. Nochtans is het Nederlands een zeer interessante taal voor hen.

Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB en Actiris heeft becijferd dat in Wallonië voor ongeveer 1 op de 5 vacatures kennis van een vreemde taal vereist is, in de meerderheid van de gevallen is dat Nederlands. Amper 10% van de werkzoekenden in Wallonië spreekt voldoende Nederlands.

Vanaf 2020

Ongeveer een derde van de leerlingen volgt nu lessen Nederlands in het Franstalige secundair. Ecolo wil daar nu verandering in brengen. In 2022 zou elke leerling in het Franstalig onderwijs vanaf het derde leerjaar verplicht Nederlands of Duits moeten volgen. 

Het verankeren van de drie landstalen in alle scholen is noodzakelijk voor de eenheid en de toekomst van België”, klinkt het. “Door het leren van een tweede taal kunnen er gemakkelijker bruggen tussen de gemeenschappen gebouwd worden.” 

De PS is minder enthousiast over het idee. De Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) wil eerst een brede consultatie doen bij de bevolking voor ze het debat wil openen.