Duitsland heeft het voorrecht om uitstekende snelwegen te hebben waar geen maximumsnelheid heerst. Dat zorgt voor vlot verkeer en een hoge verkeersveiligheid. Die vrijheid is echter niet naar de zin van de Groenen die een limiet en regeltjes willen. Een nieuwe poging om een maximumsnelheid in te voeren via de Bondsraad mislukte echter. Dat meldt NOS.

Er werd vorig jaar in oktober nog maar gestemd over een voorstel van de Groenen dat een maximumsnelheid wilde invoeren. 126 parlementariërs stemden toen voor en 498 tegen de snelheidsbeperking. Dat hield de Groenen niet tegen om via een sluikse manier opnieuw te proberen. 

In het geniep

Een stemming over een pakket verkeersmaatregelen stond vandaag al op de planning, dat ging over zaken als meer rechten voor fietsers en hogere boetes voor foutparkeerders. Maar de milieucommissie van de Bondsraad, waar veel deelstaatministers van de Groenen in zitten, voegde de maximumsnelheid als aanbeveling aan het pakket toe. Zij willen de snelheid naar beneden brengen tot 130 km per uur maximum. Nota bene nog altijd sneller dan België, waar slechts 120 gereden mag worden.

Het onderwerp ligt gevoelig in Duitsland. Het snel mogen rijden op de snelweg ervaren velen als een onderdeel van de Duitse ziel, als een vrijheid die ze niet willen opgeven. Minister van Verkeer Andreas Scheuer zei onlangs nog dat een maximumsnelheid “indruist tegen elk mensenverstand“. De petitie ‘130, Nein Danke’ van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU, heeft al bijna 200.000 ondertekenaars.