De Amerikaanse regering heeft een budgetvoorstel gedaan waarbij ze genoeg geld vrijmaakt om 1.600 kilometer (1.000 mijl) muur te bouwen aan de grens met Mexico. Dit geld werd bijeengespaard tussen 2017 en 2020. Dat meldt Breitbart.

Het plan voorziet wel een vertraging in de uitvoering omdat er een tijd tussen het financieren en het voltooien van de constructie zit. Men verwacht om tegen begin 2021 de helft te hebben voltooid.

Het geld komt uit middelen voor defensie, daar is ruimte op basis van verschillende federale wetten, om in gevallen van nood de president bepaalde volmachten te geven. De migratiecrisis kan dan ook als een noodtoestand gezien worden. 
Verder is er meer geld voor bijkomende detentiefaciliteiten voor illegale migranten en meer personeel bij de grensagentschappen.

Ook “papieren muur”

Naast de fysieke muur is er ook een zogenaamde “papieren muur”. Dit houdt in dat op administratief vlak de overheid veel meer middelen heeft gekregen om een krachtig beleid te voeren. Zo kunnen grensagentschappen sinds vorig jaar migranten terug naar Mexico sturen voordat de zaak in de rechtbank is behandeld. Verder mogen migranten ook naar Guatemala teruggebracht worden om van daaruit hun asielaanvraag af te wachten. Dat beleid werpt nu al zijn vruchten af.

Afgelopen weekend klaagde Jorge Ramos, journalist en open-grenzenactivist, over het succes van Donald Trump inzake immigratie in een opiniestuk in de New York Times. Volgens hem is de regering van Mexico een verlengde van de Amerikaanse grenswacht. Dat land houdt nu immers migranten tegen aan haar zuidgrens, maar het belet evengoed de ingang naar de VS aan haar noordgrens.