Morgen mag Donald Trump ‘grand marchal’ zijn op de Daytona 500. Daarmee wordt hij het gezicht van het evenement. Een unieke eer. De Amerikaanse president is ook van plan om met zijn gepantserde limousine een rondje te rijden op het legendarische parcours. Dat meldt Fox News.

De Daytona 500 is een van de belangrijkste sportieve evenementen van het jaar in de VS. Het is de openingsrace van het seizoen en er vallen heel wat punten te verdienen in het kampioenschap. Er zullen meer dan 100.000 mensen op de tribunes zitten en miljoenen mensen volgen het op de buis. Donald Trump zakt voor de gelegenheid af naar het evenement in Florida, het is van Bush in 2004 geleden dat er nog eens een president aanwezig was.

Trump breekt echter graag met de conventies, en dat zal deze keer zeker het geval zijn. Hij zal niet enkel aanwezig zijn, maar werd er bovendien benoemd als de ‘grand marchal’, dat is een soort eregast die het gezicht is van het evenement. Vergelijkbaar met een ceremoniële aftrap in het voetbal. Doorgaans is de rol van grand marchal weggelegd voor beroemde acteurs, maar deze keer wordt het dus de Amerikaanse president. Hij mag er “start your engines” omroepen. 

Republikeinse sport

Nascar is een sport die meer populair is bij Republikeinen. Amerikaanse symboliek en patriottisme worden er erg geapprecieerd. Een campagneadviseur van Trump noemt het publiek “de basis: godvrezend en vol liefde voor het land.” Een van de piloten zal in de Xfinity Series meedoen in een Trump-wagen. Die werd gesponsord door de Patriots Pac of America. 

The Beast

Omdat het een verkiezingsjaar is, doet Trump zelf er een schepje bovenop. Hij wil dat zijn gepantserde presidentiële wagen, ‘The Beast‘, een rondje rijdt op het parcours. Geen evidentie, maar het publiek zou dat wel weten te smaken. Tijdens het evenement geldt er een vliegverbod over het domein. Ook drones zijn verboden in een straal van 30 mijl.