Een deurwaarder zal vandaag bij de minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) en Justitieminister Koen Geens (CD&V) 500.000 euro opeisen. Zo hoog is de dwangsom al opgelopen die de advocaten eisten om tien IS-kinderen naar België te halen. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Een kortgedingrechter had op 11 december uitgesproken dat de Belgische regering consulaire bijstand moet verlenen aan tien kinderen van IS-strijders. Ze moet hen bijvoorbeeld de documenten bezorgen die het hen mogelijk maken om onder begeleiding van Syrië naar België te reizen. De staat kreeg 6 weken de tijd om de beschikking van de kortgedingrechter uit te voeren. Die termijn is nu al een tijdje voorbij. De uitspraak is een gevolg van een kortgeding door advocaten Abderrahim Lahlali – tot voor kort fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad van Ronse – en Mohamed Ozdemir. Zij eisten een dwangsom van 5.000 euro per dag per kind, zonder plafond.

Geen beroep – toch beroep

De huidige restregering heeft initieel beslist daar niet tegen in beroep te gaan. In de Kamer liet eerste minister Sophie Wilmès vorige week echter plots een ander geluid horen. Daar klonk het opeens dat de Belgische staat nu wél in beroep gaat, hoewel ze eerder dus het omgekeerde had aangegeven. De regering verzet zich tegen de dwangsommen en beweert dat ze alles in het werk stelt om de kinderen van de terroristen naar België te halen.

De late reactie van de regering wijst er op dat ze de zaak niet onder controle heeft en niet goed weet wat er mee aan te vangen. De reactie van de oppositie was dan ook snoeihard. Fractievoorzitter van de N-VA, Peter De Roover, wees er op dat de regering in lopende zaken is, en niet veel anders om handen heeft. Hij vroeg zich dan ook af: “Als u niet in staat bent de lopende zaken te beredderen, wat zit u hier dan nog te doen? Barbara Pas (Vlaams Belang) zei dat het opstarten van een internationale terroristische carrière de beste garantie is voor een goedgevulde spaarboek voor kinderen. “De prijs daarvoor zal hoe dan ook door de brave belastingbetaler betaald worden: ofwel in de vorm van krankzinnige dwangsommen, ofwel in de vorm van een verhoogd veiligheidsrisico”.

Deurwaarder

De advocaten van de jihadfamilies nemen het zekere voor het onzekere en stuurden een deurwaarder af op de regering. Die laatste is in hun ogen immers een wanbetaler en moet 500.000 euro aan de families betalen. Want van de beloofde consulaire bijstand is volgens hen niets in huis gekomen.

De deurwaarder kan in de kabinetten een inventaris opmaken van alle goederen, die “niet absoluut noodzakelijk zijn voor de werking van de overheid”. Op computers, telefoontoestellen én de auto’s kan hij geen beslag leggen. Wel op kunstwerken, leegstaande gebouwen en sommige rekeningen. “Onze cliënten zijn absoluut niet uit op geld”, zeggen de advocaten aan Het Nieuwsblad. “Maar we zien dat de overheid zich in bochten wringt om zich niet aan het vonnis te moeten houden.”