De voorverkiezingen van de Amerikaanse Democratische Partij beginnen rampzalig. De langverwachte bekendmaking van de resultaten van de voorverkiezing in de staat Iowa werd uitgesteld, nadat gewag werd gemaakt van “onregelmatigheden” in de registratie van de gegevens.

Democratische kiezers konden in ruim 1.600 scholen en andere openbare gebouwen doorheen Iowa hun voorkeur uitspreken voor een presidentskandidaat. Naar verwachting zouden de resultaten deze morgen bekend gemaakt worden, maar vanmorgen werd aangekondigd dat de Democratische Partij eerst “kwaliteitscontroles” moest uitvoeren nadat men “onregelmatigheden” had vastgesteld in de registratie van de uitslagen.

Biden zou ondermaats scoren

Uit voorlopige resultaten zou blijken dat de linkse kandidaat Bernie Sanders op kop ligt, op de voet gevolgd door Pete Buttigieg. Elizabeth Warren zou derde worden. Voormalig vicepresident Joe Biden – de favoriet van het Democratische establishment – zou ondermaats scoren.

“Ik heb een sterk gevoel dat op een bepaald moment de resultaten bekend zullen worden gemaakt, en wanneer die resultaten bekend worden gemaakt heb ik een goed gevoel dat we het hier in Iowa heel goed gaan doen”, zei Sanders.

Democratische voorverkiezingen 2016

Hier en daar wordt smalend gereageerd op het nieuws dat de echte resultaten pas later bekend gemaakt worden. De feiten roepen herinneringen op aan 2016, toen het Democratische partijbestuur ervan beschuldigd werd de voorverkiezingen in het nadeel van Sanders te manipuleren.

Het rurale Iowa is de eerste halte in een lange reeks voorverkiezingen waar de Amerikaanse politieke partijen een kandidaat kiezen voor de presidentsverkiezingen van 2020. Voor de Republikeinen zijn de voorverkiezingen een formaliteit; zittend president Donald Trump zal naar verwachting met een overweldigende meerderheid opnieuw verkozen worden tot hun kandidaat. In Iowa haalde Trump alvast 95 procent van de stemmen.