Democratisch debat wordt steeds heftiger, Bloomberg ziet af

0
623

Democratische nominatie bij de presidentsverkiezingen komt steeds dichterbij en de inzet bij de Democraten wordt steeds hoger. Het kandidatenveld versmalt en voor sommigen begint de tijd te dringen om goede punten te scoren. Bovendien is Michael Bloomberg, de schatrijke outsider, met een opvallende en dure campagne bezig. Het debat in Nevada was dan ook een belangrijk ijkpunt. Buttigieg en Sanders bleven overeind. Warren maakte een sterke beurt en Bloomberg kreeg een pak slaag van iedereen. 

Michael Bloomberg, de puissant rijke ex-burgemeester van New York, nam voor het eerst deel aan een presidentieel debat. Normaal gezien was hij te laat om zelfs mee te doen aan het nominatieproces, maar de partij veranderde de regels ter elfder ure, volgens waarnemers om Bernie Sanders een hak te kunnen zetten. De extreemlinkse kandidaat wordt immers uitgespuwd door het establishment. Datzelfde establishment saboteerde de vorige verkiezingen ook al de mogelijke nominatie van Sanders.

Eerste debat Bloomberg

Dat het zijn eerste debat was, was er aan te zien. Waar andere kandidaten al de nodige ervaring op de teller hadden, was alles een beetje nieuw voor ‘mini-Mike’. Alweer een bijnaam door Donald Trump die jaren zal meegaan. Bloomberg werd door quasi alle kandidaten vakkundig door de mangel gehaald. Iedereen beschouwde hem dan ook als de grote verliezer.

Een makkelijke oefening, want de man heeft een zeer gelijkaardig profiel als de grote Republikeinse boeman. Hij komt oorspronkelijk zelfs uit het Republikeinse kamp en is een blanke oude man, iets wat daar blijkbaar niet goed ligt. Hij heeft alles te danken aan zijn rijkdom en wordt achtervolgd door een stroom van ongepaste uitspraken, waarvan er nu heel wat opduiken op het internet. Dat gaat van racistische praat over extreem vrouwonvriendelijke praat tot het beledigen van boeren, die hij dom vindt. Ook de gevoeligheid rond de transgenderproblematiek deelt hij niet. Zijn campagne lijkt nu al hopeloos voor velen.

Lees verder onder de video:

Sterke Warren

Het was dan ook Elizabeth Warren die daar het hardst op doorging. Haar eigen campagne gaat wat minder en ze kon nooit Bernie Sanders op links bestrijden. Een figuur zoals Bloomberg kon ze wel heel hard pijn doen. “Ik wil duidelijk maken tegen wie we hier opkomen. Een miljardair die vrouwen dikke wijven noemt en lesbische paardenkoppen. Ik heb het niet over Donald Trump, maar over burgemeester Bloomberg.” En dat was nog maar het begin.

Hoogtepunt van het debat was dan ook een aanval door haar op laatstgenoemde. Ze haalde de geheimhoudingsovereenkomsten aan, die Bloomberg met meerdere vrouwen heeft. Dat zijn contracten waarmee hij rechtszaken over seksuele aanranding en mysogeen gedrag kon vermijden. Volgens haar zijn dat gewoon toekomstige schandalen die naar boven zullen komen. Naar eigen zeggen komen de problemen volgens Bloomberg vooral uit “zijn gevoel voor humor“. Ook had ze enkele stevige prikken klaar voor Bernie Sanders en zijn plannen inzake gezondheidszorg. Het is uitkijken naar haar score de volgende stemronde.

(lees verder onder de video):

Stop and frisk

Bloomberg probeerde zichzelf staande te houden door te verwijzen naar zijn succesvol burgemeesterschap. Hij was 12 jaar lang de burgemeester van New York, de grootste en belangrijkste stad van Amerika. Maar de andere kandidaten waren niet onder de indruk. Vooral zijn ‘stop and frisk’-beleid werd hevig aangevallen.

Dat maakte deel uit van het veiligheidsbeleid geïnstalleerd door zijn voorganger, Rudy Giuliani. Het acteerde volgens het ‘broken window’-principe: Elke kleine misdaad en ordeverstoring wordt gezien als opstap naar erger en dus aangepakt. Stop and frisk kan gezien worden als deel van het preventieve luik daarin. Het beleid was uiterst succesvol en misdaad zakte spectaculair. Bloomberg pompte het programma echter enorm op, en van 100.000 controles in 2002 steeg het naar bijna 700.000 in 2011. Bovendien waren het vooral minderheden die tegengehouden werden. 

Sanders

Wie aan de leiding staat, is altijd het mikpunt van de rest, en de extreemlinkse Bernie Sanders moest zich dan ook verdedigen. Omdat de gematigden, of wat daarvoor moet doorgaan, verdeeld zijn, haalt hij nationaal de beste statistieken. De fondsenwerving loopt als een trein hij heeft de meest enthousiaste campagnemedewerkers, al zijn er sommigen aangebrand.

Buttigieg wees hem er terecht op dat zijn achterban wel eens durft te ontsporen. Ook online gedragen ze zich als bullebakken en pestkoppen. Dat zo’n mensen altijd opduiken rond Sanders vond hij verontrustend. De sterkste aanvallen kwamen echter van Bloomberg. Die wees de bejaarde socialist erop dat hij als kampioen van de kleine man zelf drie huizen bezit. Daarnaast maakte hij duidelijk dat kapitalisme beter niet opzijgezet wordt. “We hebben dat al geprobeerd, Andere landen deden dat al, het heette communisme en werkt simpelweg niet.” Sanders noemde dit “goedkoop” en beweerde dat hij “sociaal-democraat was” en geen communist.

Strijd om het centrum

Buttigieg en Klobuchar, die het beide goed deden in de vorige stemrondes, hadden ook een bitsig onderonsje. Klobuchar voelde zich slecht behandeld en beschuldigde ‘Mayor Pete’ ervan dat hij haar intelligentie beledigde. Hij zei dan weer dat ze neerbuigend was over zijn burgemeesterschap. De toon tussen beide was giftig. Hoewel ze goed staande hielden, lijken ze vooral elkaar af te remmen. Joe Biden was in dit debat goed voor zijn doen, maar blijft een hopeloze en oude indruk maken. Hij valt vaak over zijn woorden en mist scherpte. Zijn campagne kan niet veel tegenvallende resultaten meer verdragen. 

Buttigieg kon zich zowel afzetten tegen Sanders als tegen Bloomberg, zijn twee grootste uitdagers. Hij noemde ze polariserende figuren: “De een is een socialist die meent dat het kapitalisme de bron van alle kwaad is, en de ander is een miljardair die denkt dat geld de bron van alle macht is. Laat ons een échte Democraat verkiezen”. Hiermee verwees hij naar het feit dat zowel Sanders als Bloomberg nog maar recent Democraat zijn geworden. “We zouden niet hoeven te kiezen voor iemand die de partij wil platbranden of voor iemand die de partij wil uitkopen.” Sanders riposteerde door te wijzen op het grote geld achter Buttigieg, maar de aanval had doel getroffen. Voor de rest kon hij ook in het algemeen goede punten scoren.

De echte winnaar

Finaal blijft de indruk bestaan dat de Democratische partij heel erg naar links is afgegleden. Iets waar Bloomberg terecht op wees, maar hij mist de adelbrieven om dat recht te trekken, integendeel. Bovendien, zo blijkt uit weer uit dit debat, is er ook opvallend weinig eensgezindheid over veel belangrijke zaken.

(lees verder onder de Tweet):

Het is dan ook ‘team Trump’ dat zich in de handen mag wrijven. De ‘Trump 2020’-persverantwoordelijke, Kayleigh McEnany, zei dat “Amerikanen zien dat de partij van JFK verscheurd wordt tussen anti-job socialisten en anti-werk globalisten die elk aspect van de mensen hun leven wil regelen.” en: “Geen van die kandidaten is in staat om de strijd aan te gaan met president Trump.” Zelf hield de Amerikaanse president weer een druk bijgewoonde ‘ Keep America Great-rally‘ in Phoenix

De man zelf moest natuurlijk ook van zich laten horen op Twitter, noblesse oblige. Hij noemde de prestatie van Bloomberg “de slechtste in de geschiedenis van alle debatten, en er zijn er heel wat slechte geweest. Hij struikelde en mompelde en was gewoonweg incompetent. Als dit hem niet uit de race slaat, zal niets dat doen.”