België – en dan vooral Vlaanderen – krijgt maar een habbekrats uit het ‘Rechtvaardig Transitiefonds’, waarmee de Europese Unie regio’s wil helpen bij de overgang naar een duurzame economie. “Vlaanderen zorgt voor welvaart en wordt daarvoor gestraft”, citeert BELGA Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Volgens de N-VA-minister heeft Vlaanderen een betere deal nodig.

Klimaat, en meer precies de strijd tegen de klimaatopwarming, is een van de prioriteiten van de nieuwe Europese Commissie van Ursula Von der Leyen. Het ‘probleem’? Niet ieder land krijgt het warm van de groene plannen van de Commissie. Zo drong bijvoorbeeld Polen aan op stevige (financiële) compensaties. Die kwamen er via het ‘Rechtvaardig Transitiefonds’, waarmee regio’s worden geholpen met de overgang naar een duurzame economie. In totaal stelt de Commissie via het fonds zo’n 7,5 miljard euro ter beschikking. Polen kan rekenen op zo’n twee miljard euro. België daarentegen moet, zo raakte eerder bekend, tevreden zijn met zo’n 68 miljoen euro.

“Europa is de pedalen kwijt”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is over deze verdeling niet te spreken. In een reactie op parlementaire vragen van Vlaamse parlementsleden Sam Van Rooy (Vlaams Belang) en Robrecht Bothuyne (CD&V) verklaarde Demir dat “Europa […] echt de pedalen kwijt [is]”. “Als de Europese Commissie haar voorstellen niet bijstuurt, wordt de Green Deal voor Vlaanderen een Mean Deal”, klinkt het bij de N-VA-minister.

Volgens Demir tonen “de eerste concrete teksten […] aan dat er weinig rechtvaardig is aan het Just Transition Fund”. “26 procent of 2 miljard uit het fonds gaat naar Polen, slechts 0,9 procent of 68 miljoen naar België. Maar dat bedrag moet voor de Europese Commissie prioritair naar de provincie Henegouwen gaan, zo blijkt uit hun voorstel. Vlaanderen verliest dus twee keer: één keer aan Europa, net zoals de Waalse collega’s, en één extra keer omdat Europa een extra transfer eist naar Henegouwen. Vlaanderen heeft een betere Deal nodig”, citeert BELGA Demir.

(lees verder onder de tweet)

Dat Henegouwen, in vergelijking met andere delen van België, er beter uitkomt wijt de N-VA-minister aan het “kunstmatige criterium uitstoot/bruto toegevoegde waarde”. “Door de grote toegevoegde waarde die Vlaamse ondernemingen creëren, ligt dit kunstmatige criterium lager bij ons. Met andere woorden: Vlaanderen zorgt voor welvaart en wordt daarvoor gestraft”, concludeert Demir. Volgens de N-VA-minister kan Vlaanderen met zo’n regeling niet akkoord gaan. 

Coalitiepartners niet te spreken over uitlatingen Demir

De reactie van Demir was – wat in Vlaanderen en bij uitbreiding België niet vaak het geval is – kritisch voor de Europese Unie. “Als rechtvaardigheid betekent dat iedereen voor elke euro die men in de EU stopt die euro moet terugkrijgen en liefst meer, dan bestaat Europa niet, zo simpel is dat”, reageerde Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz dan ook volgens BELGA.

De christendemocraten waren, bij monde van Robrecht Bothuyne, zakelijker. “Ik verwacht van u geen scheldtirade. Dit is niet de terminologie die ik van een minister verwacht”, stelde hij tegenover Demir. “Ik verwacht van u concrete voorstellen over welke middelen Vlaanderen nodig heeft om die energietransitie te realiseren, en hoe we beter kunnen inspelen op de Europese financieringsmogelijkheden.”

Vlaams Belang-parlementslid Sam Van Rooy was tevreden met het EU-kritische antwoord van Demir. Sterker nog, Van Rooy meende dat de N-VA-politica “delen van onze EU-kritische speech heeft gekopieerd”. “We zijn redelijk tevreden met uw retoriek. Maar uw houding blijft hypocriet, want alle verwijten die u aan de EU stuurt, zijn inherent aan het systeem van de Europese Unie”, klinkt het.