DéFi-voorzitter François De Smet heeft vanmorgen op de RTBF-radio fors uitgehaald naar de N-VA. “N-VA heeft de kleur en hanteert bepaalde praktijken van extreemrechts. De partij moet dus worden behandeld als een extreemrechtse partij”, citeert BELGA het francofone Kamerlid.

François De Smet volgde eerder de in Vlaanderen bekende – en in Vlaams-nationalistische kringen beruchte – Olivier Maingain op aan het hoofd van de francofone partij DéFi (het voormalige FDF). Maingain deed met de regelmaat van de klok enkele forse uitspraken. Zo wou hij een ‘corridor’ van Wallonië naar Brussel (over Vlaams grondgebied weliswaar). Tevens omschreef de voormalige voorzitter bijvoorbeeld een antwoord van Yves Leterme (CD&V) als “een beetje […] autistisch”.

François De Smet lijkt de ‘traditie’ van stevige uitspraken verder te zetten. Zo stoort hij zich naar eigen zeggen aan “de normalisering van N-VA”. “Een partij die zijn eigen regering opblaast over een identitaire en migratiekwestie, die campagne voert tegen een politieke tegenstander om te beletten dat ze rechter wordt bij het Grondwettelijk Hof, die niet onder stoelen of banken steekt dat ze in zee zou gaan met Vlaams Belang van zodra dat mogelijk is, is geen partij als een andere”, citeert BELGA De Smet.

Toch geeft hij aan dat er wel “degelijke” mensen bij de N-VA zitten. Het probleem volgens de francofone politicus? “De nationalistische vleugel is de bovenhand aan het krijgen”, klinkt het. Ook voor CD&V haalde De Smet de voorhamer boven. Zo omschreef hij de christendemocraten als “een oude partij die het noorden kwijt is, net als het volledige Vlaamse politieke landschap, dat geconfronteerd wordt met een partij – de N-VA- die het wil vernietigen”.

‘Sabotage’ paars-geel?

Het minste wat men van De Smet kan zeggen is dat hij de invloed van zijn partij – die in de Kamer maar twee zetels heeft – probeert te maximaliseren. Meer concreet oefent hij op deze manier druk uit op de Franstalige socialisten, die sowieso al niet bijster enthousiast worden van een samenwerking met de Vlaams-nationalisten.