Na de ‘njet van Magnette’ en het bijgevolg elimineren van paars-geel als een realistische optie, drijft N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn toon op. Zo haalt hij in een groot interview met Het Laatste Nieuws uit naar de Open Vld (“een onderafdeling van de Parti Socialiste”) en PS-topman Paul Magnette (“Hij heeft Geens, ons en eigenlijk heel Vlaanderen tot op het bot vernederd”). Ook België krijgt rake klappen. “Dit land is op. Totaal op”, klinkt het. 

De relaties met de Vlaamse liberalen bevinden zich momenteel onder het vriespunt, iets waarvoor De Wever vooral in de richting van de Open Vld kijkt. “Misschien komen de liberalen met een nieuwe voorzitter weer bij hun verstand, want vandaag, onder voorzitster Rutten, kleven ze nog altijd aan de PS”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws

Zelf heeft hij naar eigen zeggen niet meer gesproken met Rutten. “Waarom zou ik? Als ik met de PS wil praten, doe ik dat wel rechtstreeks, niet via haar”, klinkt het. Dat Rutten De Wever liet vallen, daar was de N-VA-voorzitter naar eigen zeggen verbaasd over. Nochtans wou, met betrekking tot paars-geel, de PS geen twee Vlaamse, liberale, partijen. Kortom, koos men voor paars-geel, dan was er geen plaats voor Open Vld. Over dat aspect, de betrokkenheid van Open Vld bij paars-geel, waren volgens Koen Geens al gesprekken geweest tussen N-VA en PS.

Ezelsstamp naar Geens? “Een nooit geziene arrogantie”

De Wever laat zich, tegenover Het Laatste Nieuws, zeer negatief uit over Magnette. De ‘njet van Magnette’ omschrijft hij als “een nooit geziene arrogantie”. Mocht CD&V alsnog voor ‘Vivaldi’ kiezen, dan zou dat volgens De Wever “dramatisch” zijn. “De druk op die partij zal immens zijn. Altijd zullen er bij CD&V wel een paar opstaan die vinden dat het zoetjesaan tijd is om het land te redden. Maar dat is nu net het misverstand: paars-groen-plus-CD&V gaat dit land niet redden”, klinkt het.

Volgens De Wever zal Vivaldi resulteren in “slecht bestuur”. “Vier jaar links beleid zonder Vlaamse meerderheid: dan vraag je in Vlaanderen om een democratische revolte. En dan zou het wel eens kunnen dat de Vlaamse kiezer in 2024 met zijn buik stemt, meer dan met zijn hoofd”, stelt de N-VA-voorzitter tegenover Het Laatste Nieuws.

De Wever: “België is al tien jaar dood”

De Wever meent dat België als tien jaar dood is. “Drie jaar van het voorbije decennium hebben we doorgebracht in lopende zaken. Dit land is op. Totaal op”, klinkt het. Magnette daarentegen, die dit volgens De Wever ook weet, probeert een institutionele hervorming uit te stellen “om nog zo lang mogelijk van het financiële comfort te kunnen genieten van Vlaanderen dat solidair bijpast wat er in Wallonië ontbreekt”.

Nochtans behoort de PS-topman, meent De Wever, te weten van “de afhankelijkheidspositie waarin Wallonië zit”. “Wallonië […] is een winkeltje dat niet zelfbedruipend is. Dan kun je er redelijkerwijs toch van uitgaan dat een partij als de PS het noorden niet kwijt wil, letterlijk noch figuurlijk, en dat je je verantwoordelijk opstelt tegenover Vlaanderen”. Magnette doet, althans volgens De Wever, het tegenovergestelde.  “Hoe Magnette daar Koen Geens heeft afgeknald, dat is van een brutaliteit die ik nooit heb meegemaakt. Hij heeft Geens, ons en eigenlijk heel Vlaanderen tot op het bot vernederd”, aldus De Wever tegenover Het Laatste Nieuws.