Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft – ofschoon PS-voorzitter Paul Magnette paars-geel eerder afschoot – een akkoord met de Franstalige socialisten mogelijk. “Maar daarom is het nog niet zeker dat je met iedereen een akkoord hebt”, klinkt het. “De optelsom van dat alles maakt dit land quasi-onbestuurbaar”, citeert VRT NWS De Wever.

Komen PS en N-VA dichter bij elkaar? Hoewel er een aantal berichten zijn die deze evolutie onderschrijven, waren deze er ook toen Magnette paars-geel koudweg afschoot. Een week geleden had, volgens de PS-voorzitter, verder onderhandelen met de Vlaams-nationalisten “geen zin”. “Als we vaststellen dat het onmogelijk is, moeten we andere pistes proberen te onderzoeken”, klonk het bij Magnette.

De Wever evenwel acht het – theoretisch – mogelijk om met de PS tot een akkoord te komen. “Maar daarom is het nog niet zeker dat je met iedereen een akkoord hebt. Je moet een meerderheid kunnen halen en de formatie in België is een driedimensioneel schaakspel geworden”, stelt de N-VA-voorzitter tegenover VRT NWS. “De tegenstellingen lopen niet gelijk tussen de partijen, maar ook vooral niet doorheen de taalgrens. De optelsom van dat alles maakt dit land quasi onbestuurbaar”, klinkt het.

Zelf dacht De Wever dat hij – in plaats van ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) – het initiatiefrecht zou krijgen. Zo stond hij naar eigen zeggen “met gepoetste schoenen” klaar. “Ik had het ook niet onlogisch gevonden, want eigenlijk zijn wij nog nooit echt aan zet geweest. Maar het is nu anders, we draaien de bladzijde om en werken verder”, aldus De Wever tegenover VRT NWS.

Nieuwe verkiezingen? Mei is een symbolische datum

Hoewel De Wever naar eigen zeggen niet bezig is met nieuwe verkiezingen, betreft ‘mei’ dit jaar volgens hem een “symbolische datum”. “In mei zijn we een jaar na de verkiezingen. Als er dan nog geen uitzicht is op een regering, zit je toch stilaan in een totaal onvermogen om iets klaar te krijgen. Dan wordt het wellicht onvermijdelijk dat een roep naar nieuwe verkiezingen luider klinkt”, stelt De Wever.