Pieter De Crem (CD&V) heeft op het Franstalige LN24 in krachtige bewoordingen, de deur dichtgedaan voor de zogeheten ‘Vivaldi-coalitie‘, een samenwerking tussen christendemocraten, liberalen, socialisten en ecologisten. Die optie is volgens hem onverteerbaar voor de Vlamingen. 

Franstaligen die daarvoor pleiten leven volgens hem “in een wereld van dromen, in een virtuele realiteit.” Hij wijst er in het gesprek bovendien op dat niemand weet uit welke partijen die Vivaldi-coalitie ook moet bestaan en wie die zal leiden. Die sterke afkeuring is opvallend, omdat beweging.net, de linkse koepelorganisatie die dicht bij de CD&V staat, onlangs nog pleitte voor die coalitie.

Kleine partij

Hij zette zich ook af tegen het idee dat zijn partij aan de N-VA kleeft. Wel erkent hij dat die partij de grootste van het land is, en dat zijn eigen partij slechts de zesde is. “We hebben de verkiezingen verloren en we hebben lessen getrokken. We zijn nationaal nog maar de zesde partij. Het is niet aan ons de rol te spelen van diegene die de regering zal leiden.” Wel geeft De Crem aan dat CD&V de regeringsonderhandelingen wil ondersteunen. Ze is niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen, maar ook oppositie wordt niet uitgesloten.