Mickaël Harpon, de dader van de mesaanval in Parijs waarbij vier politieagenten omkwamen, zocht vlak voor zijn moordpartij online op hoe hij ‘ongelovigen’ moest doden. Zo blijkt uit onderzoek van zijn gsm. Dat meldt Reuters.

De 45-jarige dader was geboren op het Franse eiland Martinique en werkte als informaticus op de technische dienst van de inlichtingendienst van de Parijse prefectuur. Anderhalf jaar geleden bekeerde hij zich tot de islam. Sindsdien weigerde hij nog met vrouwen om te gaan. Volgens de Franse anti-terreurprocureur Jean-François Ricard had hij voorts contact met salafisten, zou hij de aanslag op Charlie Hebdo hebben vergoelijkt en was hij zich anders beginnen kleden. Vlak voor de aanval wisselde Harpon een reeks van 33 sms’en met religieuze boodschappen uit met zijn vrouw.

Kafir

Verder onderzoek wijst nu uit dat hij een uur voor zijn terreurdaad met zijn gsm op het internet zocht naar hoe hij ‘ongelovigen’ of ‘Kouffar’ moest doden. “Zijn telefoon bevatte veel data, maar we hebben een zoekopdracht gevonden die hij een uur voor de aanval uitvoerde”, zo zei een gerechtelijke bron aan de Franse krant ‘le Parisien‘.

Het onderzoek wordt geleid door de anti-terreurcel, die moet nagaan of er effectief een terroristisch motief was. Het kostte enkele maanden om de code te kraken die gebruikt werd om de gsm te beveiligen. Nu blijkt zijn gsm dus te bevestigen dat Mickaël Harpon effectief geradicaliseerd was. De politie benadrukte wel dat er (nog) geen bewijs was gevonden dat de man banden had met de Islamitische Staat, die de aanslag opeiste, of dat hij de aanval lang op voorhand had gepland. Men zoekt nog verder naar mogelijke bevestiging of weerlegging daarvan.

Probleem bij de politie

Een intern rapport bij de Franse politie na de aanslag toonde aan dat zijn collega’s al hadden geklaagd over zijn reactie op de moordpartij bij Charlie Hebdo. Hapron zou toen verklaard hebben dat de aanval “goed gedaan was“. Maar die klacht eindigde bij zijn overste, die geen dreiging zag in de man.

Dit leidde tot een herziening van de protocollen bij de veiligheidsdiensten en een strengere screening. Meerdere politiemannen die islamistische sympathieën hadden werden van hun functie ontheven.